Kamion star 50 godina i JOŠ JE U VOZNOM STANJU! Od Knina do Inđije 1995. SPASIO desetine života!

0
4203

Spasili su mnoge živote tokom „Oluje“. Jedan star 50 godina, drugi – pet godina stariji. Kamion i njegov vlasnik. Dalmatinac Radoslav Milivojević ni 25 godina kasnije ne prodaje svog ljubimca niti mu menja tablice.

Kakve su uspomene doneli u Maradik kod Inđije?

Od milion pređenih kilometara, Radoslavov kamion pregazio je najvažniju rutu pre četvrt veka. Avgusta 1995. od Polače kod Knina do Inđije. Za volanom Radoslav Milivojević, u prikolici gotovo 50 rođaka, prijatelja, komšija, vojnika.

Kad smo krenuli odozdo te noći u avgustu 1995. onda je bilo kako ko s kim uhvati. Mnogi su bili kod nas u dvorištu i u selu, nisu imali s kim ili nisu hteli otići s početka i onda su naišli na mene, usput sam ih kupio„, rekao je Radoslav Milivojević iz Polače kod Knina.

Na put su krenuli bez goriva. Do Bosanskog Petrovca izveo ih je petrolej, a kasnije nafta za koju su se snalazili litar po litar.

Dosta ljudi zna i ovaj kamion i seti se našeg puta i kad god se sretnemo o tome se priča. sećaš se kad smo dobili pršut, salamu, hleb, vodu kad smo dobili, sa naftom problem kad smo imali„, kazao je Radoslav.

Na zasluženi odmor, ljubimac je pre pet godina otišao u garažu. Privremeno ga je zamenio novim kamionom.

Spasio sve naše što imamo – moju ženu, moju đecu i kasnije nam je sve što imamo sad zaradio. Sad onoga vozim i radim s njim, a ovaj čeka neka vremena bolja da se ponovo vratimo ja i on na cestu. Pa bi ja i on da se malo bećarimo kao nekad da se vozikamo„, naveo je Radoslav.

Do tada, parkiran čuva uspomene iz rodnog kraja. Jedna je vidljiva i golim okom – tablice.

Kad sam ga preregistrovao na naše table morao sam vratiti obe tablice. Međutim, ja sam pisao izjavu da sam jednu izgubio. U stvari, ja sam nju izgubio pa sam je kasnije našao„, ispričao je Radoslav Milivojević.

Radoslav i Lupeto gotovo vršnjaci, nerazdvojni su 30 godina. Dobro se drže, i paze jedan drugog.

Ja sam uvek njega bodrio – ajmo, ajmo, još malo i tako da smo tolike godine zajedno. Takav je kakav je, nije se nešto bitno promenio on, ja možda malo jesam…„, rekao je Radoslav.

(Dragana Biberović / rts.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here