Koliko često bi trebalo menjati dušek?

0
468

Da li ste znali da prosečna osoba trećinu svog života provede spavajući? Naravno, vreme provedeno u snu će varirati od osobe do osobe, ali je jasno da u krevetu svakodnevno provedemo barem nekoliko sati. Većina tvrdi da se najbolje odmori upravo u svom krevetu. Međutim, posle određenog vremena, boravak u krevetu više nije onako prijatan kao na početku. Ne možemo da se namestimo, stalno nas nešto žulja, konstantno se budimo i ujutru ustajemo umorni… Istina je da svaki dušek, koliko god kvalitetan bio, ima svoj životni vek. Dotrajali dušek može uticati na kvalitet sna i onemogućiti odmor i relaksaciju.

Kako dotrajali dušek može uticati na san i zdravlje?

Stručnjaci navode da je životni vek dušeka oko 8 godina, s tim da na trajnost dušeka dodatno mogu uticati određeni faktori. Dotrajali dušek više ne pruža podršku koja vam je potrebna. Na određenim mestima ćete verovatno početi da primećujete trajna udubljenja. Ako je u pitanju dušek s federima, moguće je da ćete početi da ih osećate dok ležite. Pojava bola u vratu, ramenima i leđima nakon buđenja, kao i umor sigurni su pokazatelji da je pravi trenutak za promenu dušeka.

Dušeci mogu postati i idealno tlo za razvoj različitih alergena i krevetnih stenica. Rezultati naučnih istraživanja pokazuju da su upravo dušeci glavni izvor grinja. U pitanju su paraziti koji se veoma brzo razmnožavaju. Pojava buđi u punjenju dušeka takođe može biti problem, posebno ako je dušek ispunjen memorijskom penom. Ukoliko primetite pojavu simptoma koje povezujemo s alergijskim reakcijama upravo kada se nađete bilzu kreveta, velika je verovatnoća da je vaš dušek “zaražen”.

Šta sve utiče na životni vek dušeka?

Ako dve osobe u isto vreme kupe iste dušeke, velike su šanse da se isti dušeci ipak neće habati istom brzinom. Savet je da ipak ne odbrojavate godine dušeku nego da povremeno obratite pažnju na stanje u kom se nalazi.

Materijal od kog je dušek sačinjen će u velikoj meri uticati na njegov životni vek. Prema statistici, najdugotrajniji su dušeci s džepnim jezgrom i memorijskom penom. U stopu ih prate hibridni dušeci, dok dušeci s oprugama najkraće traju. Međutim, akcenat bi uvek trebalo da bude na kvalitetu materijala, bez obzira o kom tipu dušeka je reč. Važno je i da dušek adekvatno održavate. Trebalo bi ga rotirati na svaka tri meseca, te koristiti zaštitu za dušek.

Ko i kako spava na dušeku značajno utiče na njegov životni vek. Teže osobe primećuju da dušek moraju menjati češće, usled pojave ulegnuća. Takođe, dušek će se verovatno brže habati ako na njemu spavaju dve osobe i to najčešće zbog neravnomerne raspodele težine. Bračni kreveti i francuski ležajevi moraju biti opremljeni dušekom vrhunskog kvaliteta jer ćete u suprotnom morati da investirate u novi dušek svakih par godina. Ako u vašem domu žive deca i kućni ljubimci, velike su šanse da će upravo oni skratiti životni vek dušeku. Igra često dovodi do pojave fleka i poderotina. Ako se ležaj istovremeno koristi za sedenje u toku dana i spavanje tokom noći, jasno je da će do habanja daleko brže doći.

Sigurni znakovi da vam je potreban nov dušek

Rotacija na svakih par meseci će omogućiti dušeku da se ravnomerno haba. Međutim, konstantna rotacija ne može popraviti oštećenja koja su već nastala. Ako nikako ne možete da se namestite na dušeku koji vam je nekada bio baš udoban, verovatno su se pojavila trajna ulegnuća ili udubljenja koja remete vaš odmor. Bolovi u vratu, ramenima i leđima nakon spavanja, takođe mogu biti znak dotrajalog dušeka. Fleke na dušecima nisu samo estetski problem. Uporne i netretirane fleke mogu postati leglo buđi i bakterija i pravi izvor zaraze. Zaštitna presvlaka za dušek može sprečiti pojavu fleka i čak ulazak grinja.

Bez obzira koliko je prošlo od kupovine novog dušeka, ako bolje spavate u tuđem krevetu, imate problem. Verovatno inicijalno izbor nije pao na adekvatan dušek. Imajte na umu da je kvalitetan i okrepljujući san veoma važan i da utiče na koncentraciju, raspoloženje, ali i na opšte zdravlje. Ako je vreme za novi dušek, pažljivo birajte!

Mitovi o dušecima koji otežavaju izbor!

Ukoliko ste u potrazi za novim dušekom, vodite računa o mitovima koji se šire, ali zapravo nisu tačni.

Prvi mit je da se na novom i dobrom dušeku nećete okretati tokom spavanja. Procenjuje se da se prosečna osoba u toku noći okrene čak 75 puta! I to dok spava na potpuno ispravnom i udobnom dušeku. Ako razlog buđenja i okretanja nije pojava jakog bola, pomeranje u toku sna je potpuno normalno i očekivano.

Drugi mit kaže da ćemo na novom dušeku odmah savršeno spavati. Istina je da je ljudskom telu ponekad potrebno i do mesec dana da se privikne na novi dušek, posebno ako se razlikuje od prethodnog.

Treći mit je da bi dušek trebalo menjati na svakih 8 godina. Istina je da je prosečni životni vek dušeka upravo toliko. Međutim, na dugovečnost dušeka će uticati i da li i kako brinete o njemu, kako spavate i koliko se okrećete u toku sna. Kao što smo ranije naveli, na dušek utiče i težina spavača, a ako na jednom većem dušeku spavaju dve osobe, velike su šanse da će mu to skratiti životni vek.

Naoružani znanjem, sada lako možete utvrditi da li je vaš dušek dotrajao, kako da vodite računa o novom dušeku i koje mitove da zaboravite prilikom izbora dušeka. Preporuke drugih ljudi mogu biti od koristi, ali vodite računa da nemamo svi iste preferencije. Baš iz tog razloga postoji više tipova dušeka, koji su osmišljeni upravo kako bi odgovorili na različite želje i potrebe spavača. Kvalitetan dušek može biti ozbiljna investicija, pa se pre kupovine obavezno posavetujte s konsultantima, onlajn ili u samom objektu.

Želimo vam čvrst i miran san!

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Srbijanka Stanković)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here