Koliko je BRZA HRANA štetna za organizam

0
3292

Sigurno ste mnogo puta čuli da je brza hrana loša za vaš organizam zbog toga što sadrži puno kalorija i zasićenih masti. Ali postoje još mnogi razlozi zašto bi trebalo da izbegavate brzu hranu i da je zamenite sa zdravijim opcijama.

Ukoliko povremeno pojedete nešto od brze hrane, to neće mnogo uticati na vaše zdravlje, međutim ako je jedete redovno to može da vam izazove mnoge zdravstvene tegobe.

Mnoga istraživanja su pogazala da ukoliko neko jede  brzu hranu dva puta nedeljno postoje veće šanse da oboli od dijabetesa, kardiovaskilarnih bolesti kao i mnogih drugih hroničnih obolenja.

Brza hrana sadrži veće količine natrijuma i time se opterećuju naši organi a pogotovo bubrezi i srce. Povećan unos soli može da izazove visok krvni pritisak, srčane probleme, kamen u bubregu.

Ovakva hrana sadrži „prazne kalorije“. Uprkos tome što sadrži dosta kalorija, brza hrana ima malu nutritivnu vrednost. Brza hrana je jedan od uzroka gojaznosti jer sadrži dosta masti, ugljenih hidrata i soli.

Takođe može da izazove i probleme sa varenjem. Može da dovede do nadimanja, gasova, bolova u stomaku koje stvaraju nagomilani gasovi i iziritirana sluzokoža celog sistema za varenje. Brza hrana sadrži nezdravu kombinaciju prostih šećera sa koncentrovanim belančevinama i mastima. U želucu ugljeni hidrati iz ovakve hrane prelaze u kiseline, a proteini trule i kiselina u želucu raste i usporava se metabolizam.

Ovakav način ishrane koji je bogat trans mastima i ugljenim hidratima dovodi do ateroskleroze, odnosno bolesti arterija. Ateroskleroza vodi u srčani i moždani udar.

Ukoliko ne možete nekad da odolite, možete sebe da počastite parčetom pice ili pljeskavicom, ali ukoliko ovakva hrana preovlađuje u vašem jelovniku, potrebno je da korigujete ishranu kako ne biste osetili posledice po vaše zdravlje.

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here