Koncert za 60 godina postojanja Muzičke škole „Petar Krančević” 

0
611

Povodom 60 godina od osnivanja Muzičke škole „Petar Krančević” održana je, u Sabornom hramu Svetog Dimitrija, koncertna promocija zbornika „Horska muzika Petra Krančevića”.

Tokom koncertne promocije publika je čula deset kompozicija Petra Krančevića u izvođenju Omladinskog hora „Simonida“ iz Beograda, dirigent Jelica Čukarić; Hora nastavnika, đaka i nekadašnjih učenika MŠ „Petar Krančević” – „Prisen” iz Sremske Mitrovice, kojim je dirigovala Jovanka Ivanić, autorka zbornika i Hora učenika srednje muzičke škole „Krančević”.

Muzička škola u Sremskoj Mitrovici dobila je ime po Petru Krančeviću, muzičaru koju tu boravio nekih 15 godina početkom 20. veka i odlučili smo se da obeležavanje jubileja 60 godina započnemo izdanjem zbirke njegovih kompozicija koje su sada pronađene. U tu svrhu imamo jedan gostujući hor iz Beograda „Simonida” i dva naša hora, jedan čine učenici srednje škole, a drugi zaposleni i bivši učenici, tako da su svi uključeni to. Istovremeno slavimo i 25 godina srednje škole, pošto naša škola ima sva tri nivoa predškolski, osnovnu i srednju školu i jedina je srednja škola u Sremu koja obučava učenike za umetnost. U poslednjih nekoliko godina smo među pet najboljih škola u Srbiji po uspesima naših učenika na takmičenjima.”- istakao je Bojan Jovanović, direktor Muzičke škole.

Izdavanje zbornika „Horska muzika Petra Krančevića“ omogućila je i finansijski podržala Gradska uprava za kulturu i sport Grada Sremska Mitrovica, uz podršku brojnih prijatelja i saradnika na projektu očuvanja i promovisanja lika i dela Petra Krančevića. Izdavač je Umetničko udruženje „Krančević” iz Sremske Mitrovice.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here