Kuba – zemlja palmi, oldtajmera i dobre energije

0
743

Zemlja sunca, palmi, vesele energije i dobrih vibracija – Kuba staje u opis bezbrižnog kutka sveta. Kao jedna od najpoželjnijih destinacija za odmor, privlači turiste i ne prestaje da fascinira svojom arhitekturom i prirodnim lepotama. Lako je zaljubiti se u ovu živopisnu zemlju koja miriše na cigare i kafu.

Poput definicije za slobodan duh i vedrinu, kubanski gradovi su egzotični – njihove građevine i uličice iznenađuju na svakom koraku. Mnogo je razloga da Kuba bude izbor za vaše naredno putovanje, a mi vam izdvajamo nekoliko najupečatljivijih. Pročitajte!

Havana – obilazak grada u oldtajmeru

Stari grad u Havani (Habana Vieja) je dobro očuvan deo kubanske istorije. Dok šetate po kaldrmi i razgledate veličanstvene barokne i neoklasične zgrade, biće vam lako da zamislite kako je izgledao život a Kubi pre 200 godina.

Glavne atrakcije su Plaza de la Catedral, dom kubanske barokne katedrale San Kristobal, legendarni restoran u kom je Hemingvej okupljao svoje društvo – Bodeguita del Medio, kao i vojna tvrđava Castillo de la Real Fuerza.

Pravi doživljaj Kube, i pre uživanja na prelepim plažama, garantuje vožnja kroz Havanu u nekom od klasičnih automobila. Obilazak  grada u jarko ružičastom kabrioletu sa vetrom u kosi neće vam pružiti mnogo istorijskih činjenica niti informacija o Kubi. Ipak, ovo iskustvo dragoceno je samo po sebi, jer stičete sliku o kubanskoj prestonici, arhitekturi i uopšte veselom narodu ove zemlje.

Oldtajmeri su klasična Kuba, i možda jedna od onih ultra-turističkih atrakcija. Međutim, bila kliše ili ne, vožnja u u sjajnom automobilu kroz ulice sa autentičnim zgradama definitivno pruža jedinstven osećaj i mogućnost da napravite odlične fotografije. Uostalom, malo je prilika u životu da se vozite ševroletom iz pedesetih godina prošlog veka sa spuštenim krovom po sunčanom danu.

El Morro – ceremonijal koji vredi videti

Svake večeri u 21h u Havani u zamku El Moro odvija se ceremonija pucanja iz topa. Vojnici u uniformama iz 18. veka paradiraju do vrha zidina zamka, a potom pucaju u znak obaveštenja o zatvaranju gradskih zidina da bi se zaštitili od pirata i napadačkih vojski.

Tvrđava El Moro zapravo nosi naziv Zamak tri maga kralja Moroa, a podignuta je u 16. veku na samom ulazu u luku Havane. Najpre je bila pod kontrolom Španije, da bi pod britansku vlast potpala u 18. veku 1762. godine i godinu dana kasnije prema Pariskom ugovoru vraćena Špancima.

Las Tumbas plaža – parče raja

Na zapadnoj obali Kube, na samom kraju Nacionalnog parka poluostrva Guanahakabibes nalazi se plaža Las Tumbas. Iako poprilično udaljena (od Havane četiri do pet sati), ova plaža pruža neprocenjiv osećaj da nekom mestu pripadate. Možda je vožnja duga, ali nema sumnje da vredi upustiti se u ovu avanturu jer ćete dobiti svoje parče raja i pritom usput videti predivne delove ostrva koje mnogim turistima promaknu. Samo poluostrvo UNESCO je proglasio svetskim rezervatom biosfere.

Iako na Kubi postoje brojne uređene i pristupačnije plaže, može se reći da je Las Tumbas playa savršeno mesto za sunčanje i kupanje ako tražite potpuni mir.

Muzej Hemingvej – dom proslavljenog pisca

Finca la Vigia je bivši dom poznatog pisca Ernesta Hemingveja, koji se nalazi na nekih 16 km od Havane. Na ovom prostranom imanju na brdu sa bazenom čuvaju se brojni predmeti koji su pripadali Hemingveju. Između ostalog tu je i “Pilar”, autorov čamac. Na ovom impresivnom mestu Hemingvej je napisao “Starac i more” i “Za kim zvona zvone”. A možete čuti sjajne anegdote o njegovom životu i radu poput one kako je špijunirao Avu Gardner dok pliva u bazenu.

Plantaža duvana u Dolini de Vinjales – uživanje u cigari i kafi

Plantaža duvana u Dolini de Vinjales je radna plantaža na kojoj se uzgajaju dva najpoznatija poljoprivredna izvozna proizvoda Kube: kafa i duvan. Zamislite da možete da šetate poljima pušeći sveže smotanu cigaru i pijuckajući kubansku kafu? Upravo vas očekuje ovakav doživljaj, koji ni gužve ni mnogobrojni turisti ne mogu da pokvare.

Dolina Vinjales je nalazi se u provinciji Pinar del Rio, u zapadnom delu Kube. U pitanju je zapravo područje jednog dela planinskog lanca Gvaniguaniko, koje je 1999. godine proglašeno kubanskim nacionalnim parkom, a u decembru iste godine prirodnom baštinom od strane UNESCO.

Nacionalni park Topes de Collantes – karipski pejzaž

Na oko 25 minuta od Trinidada na južnoj obali ostrva nalazi se planinski park “Tores de Collantes”. Park se nalazi u planinama Sijera Eskambrej sa kratkim stazama koje vode do podzemnih pećina, vodopada i skrivenih uvala za plivanje. Ako želite da se stopite sa tipično karipskim pejzažom, ovaj nacionalni barke je idealno mesto za bekstvo iz velikih i malih gradova.

Trinidad – kolirit Kube

Ništa ne govori tako glasno da ste na Kubi kao šetnja ulicama Trinidada. Živopisni kolonijalni grad je savršen spoj urbane kubanske kulture i njenih prelepih plaža. Prema mišljenju mnogih upravo se u ovom gradu nalazi najlepša plaža Kube Playa Ankon.

Trinidad je grad koji krasi španska kolonijalna arhitektura, prelepe zgrade duž kaldrmisanih ulica, obojene su jarkim bojama dajući. Tako se čini da šetate kroz neko planinskio selo u Kolumbiji ili Ekvadoru.

Verovatno je posle Havane Trinidad najfotografisanije mesto na Kubi, ali ni turisti ni fotoaparati nisu “urušili” osećaj da ste u malom, ušuškanom gradu. Ljudi su ovde i dalje neverovatno ljubazni, predusretljivi da popričaju, upute vas u istoriju grada ili u željenom smeru.

Disco Aiala – plesanje u pećini

Za sve koji žele da osete kubanski provod, jedno od sjajnih mesta za zabavu je plesni klub kod Trinidada. U pitanju je Disco Aiala koji se nalazi 3m ispod zemlje i gde možete plesati stalaktitima, stalagmitima i ogromnim video ekranima. Čak i ako niste preterani ljubitelj noćnog života i plesa, vredi doživeti jedinstveno iskustvo đuskanja u pećini. Klub se nalazi oko deset minuta hoda uz brdo od Trinidada.

Na kraju, u ritmu kubanske muzike možete plesati i na ulicama Havane i drugih većih gradova. Poneseni posebnom energijom, zapravo, sasvim je izvesno da ćete na letovanju upiti duh slobode ove prekookeanske zemlje i nositi ga još dugo sa sobom.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Srbijanka Stanković)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here