LETENKA: Održan 15. Međunarodni festival „Razigrana mladost“

0
858

Trećim festivalskim danom na poligonu odmarališta Letenka na Fruškoj gori završen je 15. međunarodni dečiji festival folklora, na kome su učesvovali mladi folkloraši iz Bugarske, Severne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Ni prohladno vreme, ni sitna kiša koja je povremeno pretila, ništa nije moglo da pomuti raspoloženje i duh prijateljstva razigrane mladosti da na obroncima fruške lepotice ostave trag drugarstva i želje da sve različitosti izmire igrom i dečijim osmehom.

Inače, festival „Razigrana mladost“, pod pokroviteljstvom Opštine Nova Pazova, pripada porodici Međunarodne organizacije festivala CIOF, koja funkcioniše u 90 država sa  450 festivala. „Razigrana mladost“ je jedan od dva dečija festivala u Srbiji, u krugu 10 festivala pod okriljem CIOF-a, sa oko 800 učesnika.

-Privelegija je biti na čelu manifestacije čiji su protagonisti devojčice i dečaci, naša budućnost – emotivno je cenio događaj direktor festivala Goran Krkobabić. – Zahvaljujući razumevanju kolektiva Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta, sa dr Danijelom Župićem na čelu, koji su prepoznali kvalitet i karakter festivala, u mogućnosti smo da festival produžimo za jedan dan. I ne samo to. Do sad smo u dva dana decu iz inostranstva smeštali u kućama u mestu, a sada smo u mogućnosti da budemo svi na jednom mestu, u bungalovima na Fruškoj gori. Deca, mali ambasadori kulture, oduševljena su takvom mogućnošću, a mi, opet,  presrećni što smo mogli da udovoljimo njihovoj želji.

Prvi put u 15-godišnjoj tradiciji događaj je na Letenki dobio istinski festivalski karakter. Korak dalje, u perspektivi, kako je svedočio naš sagovornik, išao bi u pravcu zemalja na različitim kontinentima, što bi predstavljao realan osnov za članstvo u porodici festivala prve kategorije u Srbiji, tamo gde su Guča ili Egzit, na primer.

-Imamo festivale za odrasle, imamo ih i za omladinski uzrast, ne vidim razlog da u toj ravni ne postoji i jedan reprezentativni dečiji festival – prokomentarisao je direktor Zavoda za sport i medicinu sporta dr Danijel Župić. – Letenkom ponovo dominira eho dečije pesme, proplanci su prepuni dece, pa to nam i jeste bio cilj kada je Zavodu pripalo da gazduje Letenkom. Uvek ćemo biti dobri domaćini i uvek ćemo pronaći mogućnost da pod najpovoljnijim uslovima izađemo usuret „Razigranoj mladosti“.

Podrška UNESKO-a organizatorima daje osnov verovanju da su na pravom putu. Iskustva 15-godišnjeg trajanja daje im snagu da, zajedno sa istomišljenicima, istraju u nameri da status „Razigrane mladosti“ podignu na nivo deklarativne zakletve „Deca jesu naša budućnost“.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(L. Bakmaz)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here