NEVEROVATNO OTKRIĆE NA TRASI AUTO PUTA! Srem pre 8000 godina bio kolevka pčelarstva

0
9078

Radovi na izgradnji auto-puta Ruma‒Šabac iznedrili su dosad nepoznate tragove istorije, o čemu smo pre nekoliko dana objavili vest u članku Klenak-gradili-auto-put-pa-iskopali-nalaziste-drevnog-grada.

Po njima se vidi da je na području Srema ljudska civilizacija prisutna više od osam hiljada godina. Tako je lokalitet „Adžine njive ‒ Brajkovo 2”, u ataru selu Klenak, postao veoma važno arheološko nalazište u Srbiji. Istražuje se površina od 56 hiljada kvadratnih metara.

Ova arheološka otkrića podstakla su saradnju „Koridora Srbije”, Arheološkog instituta iz Beograda, kompanije „Azvirt” Srbija, Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Sremske Mitrovice i Zavičajnog muzeja Ruma na istraživanju otkrivenog arheološkog staništa. Za samo osam proteklih meseci došlo se do jedinstvenih otkrića: iskopani su različiti lični predmeti, grobnice, ostaci kuća iz doba vinčanske kulture… Iskopavanja su pokazala da se na ovom mestu, hiljadama godina pre naše kulture, korišćene peći sa rešetkama za pečenje; a vidno je i da su Vinčani imali i dara za umetnost, o čemu svedoče u kućama pronađene figurice ukrašene mineralnim pigmentima i lampe izrađene u obliku ljudskih figura.

 ‒ Vinčani nisu živeli u mirnom vremenu, kako se to do sada verovalo ‒ ističe dr Dragan Milanović sa Arheološkog instituta u Beogradu. ‒ Na to ukazuju ostaci kuća opasanih širokim bedemima. To upućuje na život u turbulentnom dobu.

Plodna ravnica u ataru Klenka vekovima je čuvala dokaze da je Srem pre osam milenijuma bio kolevka pčelarstva. Među najatraktivnijim iskopinama na ovom lokalitetu jesu i delovi košnica, korišćenih u životu starčevačke kulture (6300-5350. godina p.n.e).

Od početka projekta istraženo je gotovo pet hektara dosad nepoznatog arheološkog lokaliteta. Pored ostalog, ovde su pronađeni dokazi pet neolitskih sahrana vinčanske kulture, pa se „Adžine njive” svrstavaju u treći lokalitet koji poseduje najveću misteriju domaće arheologije ‒ vinčanske nekropole.

U neposrednoj blizini ovog lokaliteta, „na istoj gredi”, kako arheolozi kažu, pet kilometara dalje, u selu Hrtkovci, odavno je prisutno nalazište „Gomolava”, jedno od najpoznatijih praistorijskih lokaliteta u Evropi.

Ta neolitska varošica, sa uređenim ulicama, čiji je samo deo otkriven iskopavanjem, prestala je da postoji 2000 godina pre Hrista. Dakle, njen život završen je pre uzdizanja piramida u Gizi.

Istraženo područje plodne savske terase, kao kuriozitet, iznedrilo je i odsečene ljudske glave iz bakarnog doba, ritualno pohranjene na ovom mestu. Tu su još i nalazi keltske kulture, dok se iz rimskog perioda izdvaja deo ekonomskog kompleksa za preradu žita, nažalost, uhvaćen samo u temeljnim zonama, bez nadzemnih ostataka.

Tri olovne ikone podunavskog konjanika, nađene u primarnim kontekstima na ovom lokalitetu, čine još jedan fenomen „Adžine njive”. Tu su i nalazi antičkog novca, oružja i oruđa iz ovog vremena, predmeta iz različitih vremenskih epoha, a otkrivenih zahvaljujući najsavremenijim metodama arheoloških istraživanja: od snimanja do tehnologije upotrebe 3D skeniranja dronovima.

Adžine njive ‒ Brajkovo 2”, zahvaljujući dosadašnjim nalazima, zasigurno će postati okosnica kulturno-turističke ponude Srema.

Ovo je jedno od najvećih istraživanja srpske arhologije jer se radi o prikazu gotovo svih epoha ljudskog postojanja ‒ kaže predsednica opštine Ruma Aleksandra Ćirić. ‒ Najveći deo pronađenih artefakata biće uskladišten u Zavičajnom muzeju u Rumi i činiće deo nove stalne postavke, a lokalna samouprava izdvojiće sredstva za njihovu konzervaciju, kako bi nasleđe prošlosti učinili dostupnim i stučnjacima i ljudima iz zemlje i sveta.

 Opština Ruma je jedino područje u Srbiji koje na svojoj teritoriji ima tri arheološka lokaliteta od izuzetnog značaja ‒ „Gomolavu” u Hrtkovcima, „Basijanu” u Donjim Petrovcima i odnedavno „Adžine njive ‒ Brajkovo 2”, u ataru sela Klenak.   

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Ivana Jelić)     

   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here