Ljubičevske konjičke igre: Sjaj i strast konjičkog sporta u Srbiji

0
451

Bilo da su u pitanju Andaluzijski ili Arapski konj, Lipicaner, Mustang, pa čak i Trakenski konj, morate se složiti da se u gracioznosti ovih životinja može samo uživati. Ljubitelji konja to znaju najbolje, a poznato je da se u prošlosti smatrao bogatim onaj čovek koji je imao ovakvo moćno stvorenje u svom posedu. Vekovima unazad, konji su imali raznorazne uloge, od vuče zaprega, do jako bitnih rola čak i u ratovanju. 

Aleksandar Makedonski i Napoleon imali su Bukefala i Marenga dok su izvojevali neke od najvećih pobeda u toku ratova koje su vodili. Potrebne su veštine kako bi se ukrotile ovakve fascinantne životinje. U Požarevcu jednom godišnje održavaju se Ljubičevske konjičke igre gde možete doći i diviti se ovoj organizaciji koja traje od davne 1964. godine. 

Ono što možete očekivati tamo su sportski konji, trkački konji kao i izložba grla od kojih vam može stati dah. Duga je istorija kada je jahanje konja Srbija u pitanju, a ova manifestacija je izuzetna prilika da osetite tračak strasti čak iako ste samo gledalac. Naš ekspert za klađenje Jadranka Sojkić očekuje jaku konkurenciju na predstojećim 60-tim igrama koje će se održati u septembru. Sigurni smo da predstoji veoma zanimljiv program interesantnog sadržaja, a do tada saznajte nešto više o samom takmičenju čitajući ovaj članak. 

Adrenalin je neizostavan kada prisustvujete konjičkim igrama u Ljubičevu

Pre nego što uopšte spomenemo aktivnosti koje vas čekaju kada dođete u posetu ovom neverovatnom mestu, moramo se malo dotaći istorije. Verovali ili ne, ergelu Ljubičevo je osnovao Miloš Obrenović, davne 1860 godine i samim tim je postavio temelje za nešto što će postati međunarodna manifestacija koja se sastoji od velikog broja konjičkih disciplina, a neke od njih su :

  • Kasačke trke – konji koji učestvuju u ovim trkama su veoma brzi i upregnuti su u dvokolicu kojom upravlja vozač,
  • Voltižovanje dece – disciplina koja se izvodi na leđima konja,
  • Ljubičevski višeboj – sastoji se od pet disciplina, a one su : gađanje buzdovanom, gađanje strelom, gađanje kopljem, seča sabljom i kurirsko jahanje,
  • Galopske trke – u kojima učestvuju isključivo punokrvna engleska grla sa džokejima koji ih jašu
  • Preskakanje prepona – disciplina gde se preskaču prepone raznih visina.

Upravo gore pomenute discipline izdvajaju ovo sportsko dešavanje od ostalih. Teško je verovati da možete mirno sedeti na vašim mestima dok se pred vama dešavaju razne vratolomije koje izvode vešti džokeji i jahači. Nalet adrenalina koji možete osetiti kroz vaše telo je nešto što morate doživeti i upravo je to razlog zašto biste barem jednom mogli da posetite ovaj događaj.

Uzde u ruke, sedla na konje, polećemo!

Dok ste čitali članak i upoznavali se sa dešavanjima koja vas mogu očekivati kada dođete da prisustvujete ovom događaju, verovatno ste shvatili da je ovo više od običnog sportskog događaja.  Sve deluje kao da ste se vratili u prošlost gde ste naišli na neverovatnu moć kojom odišu ove divne životinje. Delić te moći možete osetiti kada ste pisutni na ovoj tradiocionalnoj manifestaciji. 

Učesnici ovog programa veći deo svog života posvetili su svojim grlima i uložili su neverovatne napore kako biste vi kao gledalac mogli da uživate u vratolomijama koje izvode na svojim konjima. Dok vam adrenalin lagano skače, srce ubrzano pumpa dok pred vama konji galopiraju, a oči lutaju svuda po stazi dok pokušavate da ispratite svaki skok preko prepreka, možda ste se zapitali da li možete osetiti delić te strasti u svetu klađenja na konje? Naravno da možete!

Klađenje na konje je popularno još od prvih “Derbi” trka koje su se održavale u Engleskoj još u 18. Veku. Upravo su Ljubičevske konjičke igre mesto gde možete po prvi put okušati sreću i samo prisustvo začiniti sa još malčice uzbuđenja dok navijate za grlo na koje ste se kladili. Ukoliko imate vašeg mezimca među ostalim konjima i jedva ste dočekali da prođe cela godina kako biste se zavalili na tribine i navijali iz sveg glasa da upravo vaše omiljeno grlo prvo proleti kroz cilj i da na taj način zaradite nešto novca, čini se da je ergela Ljubičevo mesto gde želite da budete. Ukoliko ste ikada doživeli uzbuđenje kladeći se, ovo će vam sigurno biti još veći doživljaj jer ćete sada sva dešavanja moći da ispratite na samo par metara ispred vas. 

Budite deo ove atmosfere, pružite podršku vašim favoritima i sigurni smo da ćete biti u euforiji kada vaš favorit odnese pobedu i na taj način zaradite. Polako se približavaju 60-te konjičke igre u Ljubičevu, a vi počnite da planirate svoj dolazak i spremite koji dinar više kako biste mogli da postavite opkladu i proživite jedan dan koji će biti daleko drugačiji nego inače. Jadranka Sojkić predlaže Trke konja online na Mightytips svima koji žele da okušaju sreću u klađenju. Svoje znanje iskoristila na prethodnim konjičkim igrama gde je zaradila dosta novca kladeći se na svoje favorite. Njeno dugogodišnje iskustvo pomoći će vam da lakše odaberete grlo koje vam može doneti zaradu. Nakon svega što ste saznali danas, razmislite o tome da budite deo tradicije, osetite delić atmosfere i posetite ovu manifestaciju, sigurni smo da nećete ostati ravnodušni. Vrata ergele su otvorena i čekaju vas na predstojećim konjičkim igrama!

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here