Mačvanska Mitrovica obeležila dva veka postojanja

0
1226

Naselje Mačvanska Mitrovica je proteklog vikenda, na crkveni praznik Preobraženja Gospodnjeg,  svečano obeležilo dva veka postojanja svoga postojanja. Obeležavanju jubileja „200 godina varoši malomitrovačke” u Mačvanskoj Mitrovici, pored mnoštva gostiju i meštana, prisustvovala je i gradonačelnica Grada Sremska Mitrovica Svetlana Milovanović.

U kulturno-umetničkom programu nastupili su istaknuti pojedinci, grupe, ansambli, među kojima su: Etno grupa „Oganj”, Milica Jovanović, Todora Stojinović, Siniša Tufegdžić, Folklorni ansambl „Branko Radičević ” i drugi. Povodom jubileja dodeljena su priznanja i plakete istaknutim pojedincima, kolektivima i ustanovama.

„Mačvanska i Sremska Mitrovica, jednim imenom možemo da ih nazovemo Savske Mitrovice, imaju zajedničku istoriju. Imamo sadašnjost u kojoj radimo, stvaramo zajedno, a isto tako ćemo imati i budućnost. Lokalnoj samoupravi Sremske Mitrovice je veoma stalo da ljudi ovde u Mačvanskoj Mitrovici i u Mačvi budu zadovoljni svojim životom, zato smo slušali njihove potrebe i radili projekte, neke smo završili, neki su sada započeti, sve što je od krucijalnog značaja za stanovnike Mačve, kao što je osnovna škola, sada već najavljena fiskulturna sala, most na Bogazu, komunalna infrastuktura, gas, sve ono što je njima potrebno. Nastavićemo i u budućnosti da radimo, da osluškujemo njihove potrebe i nadam se da ćemo narednih deset godina, odnosno, kada budemo na ovom mestu slavili 210 godina Mačvanske Mitrovice u mnogo boljem i ambijentu koji je mnogo lepši za življenje to dočekati.”- rekla je gradonačelnica Svetlana Milovanović, dok je predsednik Mesne zajednice Miloš Kovač, naglasio:

“Kasaba Mitrovica ustanovljena je pre dva veka kao varošica na desnoj obali reke Save, tada je bilo samo 15 kuća, sada imamo oko hiljadu i nešto kuća, oko 4000 stanovnika. Ovo je po meni najlepše mesto za život. Imamo sve uslove za život koje jedna varošica može da ima, imamo reku Savu, a  naš centar je oslonjen na centar Sremske Mitrovice.”

Do 1965. godine ovo naselje je bilo sedište Opštine Mačvanska Mitrovica koju su činila i okolna naseljena mesta: Zasavica (današnja naselja Zasavica I i Zasavica II), Noćaj, Radenković, Ravnje i Salaš Noćajski. Posle ukidanja statusa opštine teritorija je u celini pripojena opštini Sremska Mitrovica. Saobraćaj se nekada odvijao pontonskim mostom, čega se još uvek sećaju naši sugrađani, a sada ima Pešački most, kao i teretni za drumski saobraćaj.

Pravoslavna crkva u Mačvanskoj Mitrovici je Hram Svetog Nikolaja i sazidan je 1938. godine, a posebnu zanimljivost za ovo naselje predstavlja tvrdnja nekih naučnika da se grob slovenskog prosvetitelja Metodija nalazi upravo tu, na desnoj obali Save.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here