Mađari grade fabriku stočne hrane kod Šida: VREDNOST INVESTICIJE 24 MILIONA EVRA!

0
1365

U Adaševcima kod Šida, mađarska kompanija UBM počela je izgradnju fabrike stočne hrane, investicije vredne više od 24 miliona evra, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova i trgovine Mađarske Petera Sijarta.

Investicija će se odvijati u razvojnom okviru od 20 hektara industrijskog parka opštine Šid – Adaševci, koji ima povoljan geografski položaj za snabdevanje tržišta visokokvalitetnim krmnim smešama i prehrambenim dodacima za životinje.

Najsavremenije, automatizovano postrojenje za mešanje sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 200.000 tona i 30 tona na sat moći će da zadovolji potražnju za krmnim smešama bez GMO, u rinfuzi i u vrećama, za sve tri životinjske vrste. U fabrici, pored pogona za mešanje, nalaziće se i sušara za zrno od 20 tona na sat, osam silosa za skladištenje žitarica kapaciteta 2.500 tona, magacin sirovina i gotovih proizvoda od 3.450 kvadratnih metara.

Rad postrojenja će se snabdevati iz 26 ćelija za sirovine (za žitarice 20 ćelija i šest ćelija za brašnaste komponente), 20 kontejnera za gotove proizvode, stočnu hranu i rinfuzu i šest ćelija koje snabdevaju sisteme za pakovanje.

Uz fabriku će se graditi i poslovna zgrada od 540 kvadratnih metara u kojoj će se, pored kancelarije i društvenih prostorija, nalaziti laboratorija i centar za obuku. Ukupan budžet ove investicije je 24.424.000 evra, od kojih je 13.740.000 evra pogon za mešanje stočne hrane, a 10.684.000 evra za uređenje zemljišta, dodatne objekte, razvoj infrastrukture i projektovanje.

Investicioni program podržava Vlada Mađarske u iznosu od 2,3 milijarde forinti (6,3 miliona evra), dok Vlada Srbije obezbeđuje 2,5 miliona evra. Investiciju će izvršiti UBM Feed d.o.o sa sedištem u Beogradu.

UBM grupa je na mađarskom tržištu vodeća kompanija za proizvodnju stočne hrane, koja je u potpunom mađarskom vlasništvu. Bavi se proizvodnjom i distribucijom stočne hrane, kao i trgovinom sirovina za proizvodnju iste. Osim na mađarskom tržištu stočne hrane, svoje proizvode izvozi u još 8-10 zemalja.

Prihod grupacije je u 2021. godini iznosio 188 milijardi forinti (515 miliona evra), što je veoma značajan iznos u sektoru poljoprivrede. UBM grupa ima 430 zaposlenih u oblastima proizvodnje, trgovine, servisa, računovodstva i korporativnog upravljanja.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Tanjug)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here