Manastir MALA REMETA dočekao Uskršnje praznike u najbrojnijem sestrinstvu

0
3364

Ove godine Uskršnje praznike manastir Mala Remeta dočekalo je sa najbrojnijim sestrinstvom u poslednjih pet decenija.

Posle upokojenja igumanije Rafaile (84), aprila pre dve godine, u manastiru je ostala samo jedna monahinja – Efrosinija. U međuvremenu, ona je dobila novu igumaniju manastira Fevroniju (49), monahinju Olimpijadu (79) i dve poslušnice, Milenu i Anđelku. Ovo sestrinstvo već je uradilo kompletnu restauraciju starog konaka kojeg je godinama uništavala vlaga. Za to su dobili i podršku Vlade Vojvodine koja je odobrila sredstva za ovaj posao.

Posle 20 godina monaškog života u manastiru Grgeteg, uz blagoslov episkopa sremskog Vasilija, Fevronija je stigla kao novi starešina jednog od fruškogorskih manastirskih bisera smeštenog u dolini okruženom šumom.

Sve je ovo za mene bilo još novo, nisam očekivala da ću biti igumanija. Mati Rafaila je bila vredna i radna, za njenog života sagradila je dva konaka, mnogo doprinela ovom manastiru. Imala sam težak zadatak da nastavim njen put – ističe igumanija, koja je vedrog i toplog duha, puna energije i entuzijazma.

Prelaskom iz manastira Grgeteg, sa njom je stigla i monahinja Olimpijada, njena biološka majka koja je kroz monaški život prati punih 20 godina.

Zamonašila sam se sa 29 godina, a moja majka pridružila mi se u manastiru godinu dana kasnije, nakon očeve smrti. Imam i rođenu sestru koja je isto monahinja – govori Fevronija, dodajući kroz smeh da majka još ne može da se navikne da je ona njoj sada nastojatelj.

Radovi na restauraciji manastira već su počeli, do sada je u starom konaku urađeno centralno grejanje, a predstoji saniranje vlage, uređenje kancelarija, salona i kuhinje. Manastir poseduje 500 sadnica šljiva, a u pomoć oko orezivanja ovog voća priskočili su im učenici Poljoprivredne škole iz Rume.

Želja mi je da prenesem način življenja iz manastira Grgeteg ovde. Kasnije ćemo početi sa nekom proizvodnjom, imaćemo i životinje, imam snage i volje – kaže igumanija.

Na trenutak Fevronija se prisetila njenog prvog dolaska kod episkopa sremskog, kada je htela da se zamonaši.

Kažu, kada čovek donese tu odluku, treba da ode što dalje od sredine u kojoj živi. Ja sam iz Sremskih Karlovaca i smatrala sam da je najbolje da odem u centralnu Srbiju. Tada mi je episkop rekao: „Ideš u Grgeteg, a kasnije ćemo videti gde ćeš“ – kaže igumanija, koja ne krije da je imala strah svih ovih godina da li će biti prebačena negde dalje, ni ne sluteći da će biti starešina manastira.

Manastir Mala Remeta spominje se još 1546. godine kao zadužbina kralja Stevana Dragutina Nemanjića. Turci su spalili manastir, ali patrijarh Arsenije treći 1897. godine šalje monahe iz manastira Rača da obnove manastir. Izgradnja manastirske crkve počela je 1793. godine i trajala je dve decenije.

Od početka godine u ovom manastiru bila su dva venčanja i sedam krštenja. Iako istoimeno selo nema crkvu, mali je broj meštana koji dolazi na liturgije u ovaj manastir.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(S. Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here