Mitrovačka biblioteka 158 godina čuva kulturno blago i istoriju

0
358

Mitrovačka Biblioteka obeležava 158 godina postojanja. Bio je to povod da se prisetimo početaka bibliotečke delatnosti u gradu, razvoja i unapređenja sve do danas kada ova ustanova u svom fondu ima više od 140 hiljada knjiga.

Inače, Biblioteka „Gligorije Vozarović“, jedna je od najstarijih biblioteka u Sremu. Njeni temelji se vezuju za 1886. godinu, kada je u Mitrovici osnovana Srpska građanska čitaonica, odnosno prva Biblioteka u gradu. Ove godine mitrovačka Biblioteka obeležila je 158. godina postojanja, ali i dalje nastavlja svoju kulturnu tradiciju jer građani Sremske Mitrovice nisu prestali da neguju ljubav prema pisanoj reči. Zato je biblioteka i danas omiljeno mesto svim ljubiteljima knjige. U dečjem odeljenju, zoni mladih i odeljenju za odrasle u kući od knjige, zatekli smo iskrene zaljubljenike u pisane reči.

Kroz istoriju mitrovačka biblioteka pretrpela je mnoga stradanja, prepravke i obnove, pa i gubljenje knjižnog fonda u požaru 1914. godine. Najveće stradanje doživela je u svetskim ratovima, a deo knjiga spašen je tako što je razdeljen stanovništvu na čuvanje.

Ponovo je počela sa radom 1948. godine, a godinu dana kasnije preseljena je u prostorije u centar grada.

Mitrovačka Biblioteka danas je podeljena u nekoliko odeljenja i to: odeljenje za popularizaciju knjige, zavičajna zbirka, čitaonica sa stručnom i naučnom literaturom, dečje odeljenje, ali i za rad sa odraslima.

Dečje odeljenje raspolaže fondom od 35 hiljada knjiga, a broji više od 1500 članova. Prema rečima zaposlenih, mališane najviše interesuju knjige o Srpskoj istoriji. U odeljenju sa stručnom literaturom, koje uglavnom posećuju studenti, pored mira, može se naći  posebna i retka naučna literatura, ali se ona ne iznosi iz biblioteke.

U odeljenju za rad sa odraslima, u prijatnom ambijentu, nalaze se police sa više od 83 hiljade knjiga, dok je broj čitalaca oko 1400. Ovde se nalazi i najstarija knjiga, autora Prokopija Bolića, koja potiče iz 1816. godine.

Direktor ove ustanove Slobodan Kekić, s ponosom ističe da je Biblioteka „Gligorije Vozarović“ još uvek temelj, mesto i riznica u kojoj se čuva kulturno blago i naša istorija.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here