Mitrovačka gradonačelnica u FOKUSU interesovanja beogradskih medija!

9
5917

Gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović dala je intervju beogradskom mediju „Espreso“ iz kojeg smo izdvojili najzanimiljivije delove.

Ono što je prvo interesovalo novinare Espresa je činjenica da je gradonačelnica Mitrovice na ovu funkciju došla u jeku borbe prosti korone. Koji su problemi na koje je naišla došavši na ovo mesto, po logici stvari, bilo je prvo pitanje? 

Status grada Sremska Mitrovica je u modernijoj istoriji dobila dva puta: 1881. i 2008. godine, pa su naši prvi gradonačelnici Ćira Milekić i Branislav Nedimović. Zbog toga je ispalo da sam ja prva žena na mestu gradonačelnika Sremske Mitrovice. Osim toga, na vodećim pozicijama u gradu, često sede žene, to ovde nije neuobičajeno. Ipak, najvažnije od svega jeste to da sam nasledila grad bez ozbiljnih problema za koje ste me pitali. Gradska uprave i službe dobro funkcionišu, projekti se neprestano realizuju i prave novi. To je rezultat tima koji zajedno radi više od decenije.

Kakvi su planovi za dalje?

Veliki je zadatak je pred nama, ali je i polet i te kako veliki. Ovako dobre projekte i snagu da ih sprovede Sremska Mitrovica nije imala od osamdesetih, pa sve do 2012. Ponovo skoro 25.000 stanovnika radi u industrijskim zonama, to je uspeh bez premca. Mitrovčani znaju, kao i oni koji često posećuju Sremsku Mitrovicu i okolna mesta, da je grad doživeo drastične promene u izgledu i poboljšanje u funkcionisanju.

Šta su ciljevi koje ste zacrtali sebi u narednom periodu?

– Na prvom mestu realizovaćemo one projekte na osnovu kojih smo osvojili poverenje birača. U narednom mandatu fokusirali smo se na pet oblasti: infrastruktura, obrazovanje, ekologija, turizam i kultura i hrana. Unutar svake oblasti postoje razrađeni projekti koji će se realizovati. Mi smo u uslovima vanrednog stanja završili najmoderniji školu, OŠ „Jovan Popović“ u naselju Blok B i novi vrtić u Laćarku, najvećem selu u Srbiji. A takođe, potpuno je infrastrukturno i komunalano rekonstruisana glavna saobraćajnica u Mačvanskoj Mitrovici, gde su se radovi odvijali fazno tokom čitave 2020. godine.

Zatim, počeli smo sa obezbeđivanjem sredstava za potpunu rekonstrukciju i dogradnju za deset hiljada kvadrata ovdašnje Opšte bolnice, koja je regionalni medicinski centar i osim Mitrovčana, njoj gravitira oko trista hiljada stanovnika Sremskog upravnog okruga.

Interesantno je da ste bili profesorka i direktorka škole. Otkud Vi na ovoj poziciji?

Od 2004. do 2016. sam vodila Osnovnu školu „Boško Palkovljević Pinki“, obrazovnu ustanovu sa najdužom tradicijom u gradu. Pre toga sam oko deset godina provela u nastavi. Godine 2016. sam izabrana za odbornika u Skupštini grada Sremske Mitrovice, a nedugo zatim pozvana sam da budem deo kabineta svog prethodnika Vladimira Sanadera, kao njegova zamenica.

Naravno da nije isto voditi školu i voditi grad, ali svakako se iskustvo, znanje i veštine stiču godinama, ništa se ne dešava preko noći.

S obzirom na pošast koja nas je zadesila, kako se borite za svoje sugrađane tokom pandemije korona virusa?

Borimo se efikasnim sprovođenjem mera koje su donete. Inspekcijske službe odlično i neprestano rade svoj posao. Najviše dugujemo zahvalnost zdravstvenim radnicima koji daju svoj maksimum. Nažalost i dalje postoje oni koji ne veruju u postojanje virusa kovid-19 i mi se neprestano borimo i apelujemo koliko su fizička distanca i smanjenje socijalnih kontakata važni za što brži završetak epidemije. Imamo nekoliko puta nedeljno zasedanja Štaba za vanredne situacije, na kojima se dogovaramo kako da budemo što efikasniji u borbi protiv ovog virusa, i najpre kako građanima koji su zaraženi da omogućimo najadekvatnije uslove u Kovid ambulantama odnosno Domu zdravlja i Opštoj bolnici.

Takođe, pripremili smo, a i dalje razvijamo mere za pomoć lokalnoj privredi. Postoje sektori koji su radili bez većih problema tokom čitavog perioda, a naravno tu su oni koji su i te kako pogođeni. Ugostiteljima ćemo, na primer, ukinuti zakup javnih površina za letnje i zimske bašte na godinu dana.

Takođe, nedavno je naš JKP „Vodovod“ odlikovan ordenom od strane Predsednika Republike, jer su učestvovali u podeli dezinfekcionih sredstava čitavoj zemlji. – rekla je mitrovačka gradonačelnica Svetlana Milovanović u opširnom intervjuu koji je dala beogradskom portalu „Espreso“.

Integralnu verziju razgovora možete pročitati na linku: https://www.espreso.rs/vesti/drustvo/689049/opstinu-sremska-mitrovica-danas-vodi-zena-koja-je-bila-profesorka-za-gradjane-sada-radi-punom-parom

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

9 COMMENTS

 1. Gospođo, ne znam koliko godina imate, ali bi trebali znati da svet ne počinje od 2012, odnosno od dolaska SNS na vlast. Mitrovica je ranije bila jedan od najrazvijenijih gradova u Srbiji s moćnom industrijom kojom se retko koji grad mogao pohvaliti. Sloba je započeo, a SNS će dokusuriti Srbiju u svakom pogledu, posebno u kulturološkom i moralnom. Sve ste kriminalizovali, izopačili i doveli na vlast lopove, mediokritete, Sandokane, Balvane …..Hvalite se sa 25000 zaposlenih. Pitajte ih kako im je, koliku platu imaju, kakve uslove rada i o kakvoj industrijskoj zoni vi pričate? Urbanistički, grad je smešan. Radnim danom ne možete proći kolima, parkinzi su pravljeni za modele automobila iz 70.tih, trotoari razrovani, grad prljav, zgrade pravite po drveću (jednu ste uvalili u neuropsihijatriju), a niz drugih ljudima u dvorišta. Bolnica se raspada, pozorište takođe, —- Prošetajte malo gradom i prestanite misliti Vučićevom glavom prema kome živimo bolje nego u Švajcarskoj.

 2. Ako gradonačelnica ne zna da OŠ Jovan Popović nije u Bloku B, već u Orlovom naselju, čemu dalje da se nadamo?

 3. Neko ko je na tom mestu trebalo bi da zna da je Laćarak prigradsko naselje grada Sremska Mitrovica, a ne najveće selo…

 4. Poštovani,

  Želelea bih da se nadovežem na vaš program u narednom mandatu:
  „U narednom mandatu fokusirali smo se na pet oblasti: infrastruktura, obrazovanje, ekologija, turizam i kultura i hrana. Unutar svake oblasti postoje razrađeni projekti koji će se realizovati.“

  i da kažem da sam revoltirana što deci koja su se trudila, naporno radila i osvoila zavidne nadrade što na državnim što na međunarodnim takmičenjima, neće biti uručene SVETOSAVSKE NAGRADE za rezultate koje su postigli tokom prethodne školske godine. Tako je odlučio odbor za nagrade pri skupštini grada.
  Tako da baš i ne vidim da ulažete u OBRAZOVANJE.

  SRAMOTA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here