Mitrovica među energetski najštedljivim gradovima u Srbiji

1
951

Prema zvaničnim podacima, od 3,37 miliona domaćinstava u Srbiji, njih 45 odsto smanjilo je potrošnju struje u oktobru mesecu. Građani i privreda su ozbiljno shvatili energetsku krizu, pa je ukupna potrošnja u oktobru ove godine 11 posto manja nego u oktobru 2021. godine. Najveće uštede ostvarene su u Beogradu, a potom u Sremskoj Mitrovici, Subotici i Zrenjaninu.

Po rečima Petra Samardžića, zamenika gradonačelnice, Sremska Mitrovica je orijentisana ka energetskoj efikasnosti kroz različite mere, a posebna pažnja tome se poklonila još pre dve godine rekonstrukcijom sistema javne rasvete. Nova javna rasveta je, pre svega, energetski efikasna i ceo projekat se finansira iz uštede, bez dodatnog opterećenja poreskih obveznika. Zamenjeno je blizu 10.000 starih, energetski neefikasnih svetiljki, novom LED rasvetom, u gradu i svim selima. Posle rekonstrukcije sistema javne rasvete, potrošnja električne energije na godišnjem nivou smanjena je za 2,5 miliona kWh, odnosno za 54 posto. U dinarima, to smanjenje je preko 18 miliona dinara na godišnjem nivou.

Takođe, konceptom energetske efikasnosti vode se i brojni objekti javne namene u gradu, kao recimo Gradski bazen, gde se ne koristi električna energija za zagrevanje vode, nego ona dolazi iz termalnog izvora, ili Sigurna kuća gde se instaliranjem solarnih panela štedi preko 50 posto električne energije, ističe Samardžić.

Automatizacijom sistema grejanja, i instaliranjem savremenih frekventnih toplotnih pumpi, Grad je uštedeo 15 posto na potrošnji toplotne energije u odnosu na prethodnu godinu.

U cilju ublažavanja energetske krize Sremska Mitrovica sprovodi i projekat „energetskih vaučera“, a i ove godine zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike realizuje se mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova. U okviru ove mere subvencionisana je nabavka i ugradnja energetski efikasnije stolarije, izolacije i kotlova na gas i pelet, a do kraja godine očekuje se i konkurs za subvencionisanje ugradnje solarnih panela.

Vođen idejom energetski štedljivog grada, Grad Sremska Mitrovica ove godine novogodišnje praznike obeležiće skromnije – bez novogodišnje rasvete i bez klizališta koje je veliki potrošač električne energije. Novogodišnji duh neće izostati, a najmlađi sugrađani svakako neće ostati uskraćeni za praznične manifestacije u okviru „Novogodišnje ulice“ na Trgu Ćire Milekića, kao i prethodnih godina.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

1 COMMENT

  1. Preko stolarije Moßić prepumpajte cene stolarije a posle svojim poslušnicima vratite 50%. A ostatak podelite i platite poreznicima svoj deo i svima lepo…. kuće tople vrata i prozori novi i svi lepo na Zlatibor u apartmane.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here