Mitrovica obeležila 9 godina uspešne odbrane od poplava

0
748

Povodom obeležavanja devete godišnjice uspešne odbrane od poplava, Gradski štab za vanredne situacije, održao je sednicu na kojoj su prisustvovali predstavnici lokalnih organa vlasti, Crvenog krsta, vodoprivrednih preduzeća i drugih organizacija predvođeni gradonačelnicom Svetlanom Milovanović.

Pre devet godina, u maju 2014. godine, reka Sava je dostigla svoj ikad zabeleženi najviši vodostaj od 863 centimetra.

Svakog maja meseca ne možemo da se ne setimo te 2014. godine kada je naš grad bio ugrožen od poplava. Iako reku Savu svi mi, Mitrovčani, volimo u letnjem periodu, ona nam je tada pokazala svoje drugo lice. Ovom prilikom posebno bih se zahvalila svim onim ljudima koji su došli sa strane da nam pomognu da spasemo naš grad.“- rekla je mitrovačka gradonačelnica Svetlana Milovanović.

Danas odbrana grada od visokih voda i mogućih poplava podrazumeva moderan vid, a to je postavljanje mobilnih, tj. montažno – demontažnih panela. Zaštitni paneli su visoki od 1,2 do 1,8 metara u odnosu na sadašnje kote keja i na najsavremeniji i najsigurniji način, grad se štiti od hiljadugodišnjih voda.

Sada je Sremska Mitrovica mnogo opremljenija nego te 2014. godine, poseduje 1150 metara panela koji se montiraju u roku od tri sata ukoliko bude potrebe. Trenutno nema problema na slivu reke Save kada je reč o vodostaju, u januaru smo imali redovne odbrane od poplava u Sremskoj Mitrovici i par dana vanredne na novom mostu kod Sremske Rače i nasipu Klenak. Trenutna situacija je povoljna uprkos padavinama i nepredvidivom mesecu maju. Svakodnevno pratimo situaciju,” istakao je direktor VDP „Galovica” Jovica Gagrica.

Pored sednice Gradskog štaba za vanredne situacije, godišnjica odbrane od poplava obeležena je i izložbom fotografija u Gradskoj kući.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here