Nastavljeno suđenje Šiđanima zbog surovog prebijanja trojice mladića u Novom Sadu

0
2028

U nastavku suđenja osmorici mladića iz Šida, optuženima za tuču koja se dogodila 20. februara prošle godine ispred jednog ugostiteljskog objekta u Ulici Laze Telečkog, u centru Novog Sada, a u kojoj su Dragoljub Mihajlović iz Vajske i Nikola Šuman iz Čuruga zadobili teške, a Mateo Pete lakše povrede, juče su u novosadskom Višem sudu saslušani veštaci koji su radili dopunska veštačenja.

Veštak sudske medicine dr Vladimir Pilija, koji je veštačio povrede kod oštećenih i mehanizme povreda, izjavio je da se ni nakon dopunskog veštačenja ožiljaka ne može bliže utvrditi konkretno povredno sredstvo ni izgled rana dok su još bile sveže. Podsetimo, dr Pilija je ranije ukazao da se na osnovu medicinske dokumentacije ne može utvrditi dužina sečiva kojim je Dragoljubu Mihajloviću naneta ubodna rana. Kako je tada rekao, bilo koje ubodno sredstvo koje ima šiljak moglo je naneti povrede, a to bi mogao biti ekser, šilo, velika igla i slično.

Iako su sudski veštaci, neuropsihijatar dr Boris Golubović i psiholog dr Sanja Bukumirović, do sada uradili više nalaza, odbrana je juče predložila da se uradi i veštačenje prilikom kojeg će se uzeti u obzir stanje svesti okrivljenih, odnosno postojanje afekta, besa, straha ili ljutnje.

Veliko sudsko veće, kojim predsedava sudija Ivana Josifović, prihvatilo je predlog odbrane i dopunsko veštačenje poverilo dr Goluboviću i dr Bukumirović, koji se upućuju da izvrše uvid u spise predmeta, te da daju stručni nalaz i mišljenje i po potrebi izvrše pregled okrivljenih.

Prema optužnici, osmorica mladića iz Šida su 20. februara prošle godine, između 18.25 i 18.30 časova, u Novom Sadu, u Ulici Laze Telečkog, ispred ugostiteljskog objekta “Lazin sokak”, u stanju kada su mogli da shvate značaj svoga dela i da upravljaju svojim postupcima, u grupi vršenjem nasilja prema oštećenima Dragoljubu Mihajloviću, Nikoli Šumanu i Mateu Peteu, izazivanjem tuče i bezobzirnim ponašanjem znatnije ugrozili spokojstvo građana i teže remetili javni red i mir na ulici, gde se nalazio veći broj ljudi koji su prethodno bili gosti u navedenom ugostiteljskom objektu, kao i slučajni prolaznici.

Okrivljeni se terete da su oštećene napali, tukli i teško telesno povredili, a Darabašiću se stavlja na teret i da je, s umišljajem, pokušao da liši života više lica, zadajući im oštrim predmetom ubodne rane u predelima tela u kojima se nalaze vitalni organi.

Naredni glavni pretres je zakazan za 13. februar.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(D. Nikolić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here