Nema izvoza mesa u Saudijsku Arabiju bez obnavljanja stočnog fonda

0
1136

Mesna industrija “Srem Šid” i Industrija mesa “Đurđević “ u Pećincima imaju dozvole za izvoz junećeg i goveđeg mesa u Saudijsku Arabiju.

Ipak, izvoz domaćeg mesa na to tržište za sada još nije realizovan, a još nije ni izvesno kada će se to desiti jer, kako uzgajivači kažu, trenutno je stočni fond mali da bi se moglo izvoziti. Da podsetimo, naša zemlja je posle 40 godina ponovo dobila mogućnost da plasira meso na tržište Saudijske Arabije, a to je Ministarstvo poljoprivrede ocenilo kao odličnu priliku za domaće uzgajivače, posebno sada kada cene hrane dostižu rekordne nivoe.

I stočari i agroekonomisti slažu se s tim stavom, ali i navode da ta spoljnotrgovinska razmena ne može da se ostvari odmah već u narednom periodu, ako i kada budemo imali junadi za izvoz jer je trenutno stočni fond mali i dovoljan za domaće potrebe.

Direktor Mesne industrije “Srem Šid” Bratislav Bogatić kaže da se, iako domaća junetina i govedina nije još stigla do arapskog tržišta, ova vrsta mesa ipak izvozi. Po njegovim rečima, na tržište Kine izvozi se zamrznuta govedina i junetina, a količine zavise od potražnje pa se nekad izveze jedan do dva kontejnera nedeljno, a nekada i pet.

To što je Saudijska Arabija odobrila uvoz iz Srbije junećeg i ovčijeg mesa, mleka i mlečnih proizvoda dobra je vest za srpske stočare i predstavlja iskorak u spoljnotrgovinskim arnžmanima sa zemljom koja ima zahtevno i visokoplatežno tržište – rekao je nedavno sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimović. – Posle ovog sporazuma, sledeći korak je usaglašavanje veterinarskih sertifikata i primena Halal standarda, koji je neophodan u trgovačkim aranžmanima sa muslimanskim zemljama i koji je vrlo zahtevan i obnavlja se svake godine.

On ističe da je domaća cena junećeg i goveđeg mesa visoka za kupce u Saudijskoj Arabiji, a pošto u Srbiji nema previše utovljene junadi, meso ovde ne može da bude jeftinije nego što je sada, već samo skuplje.

Stočari ne mogu da prodaju grla ispod proizvodne cene samo da bi junad išla u izvoz u Saudijsku Arabiju – kazao je Bogatić. – Već su nas posetili trgovci iz Saudijske Arabije, ali nismo sklopili posao. Naredne nedelje očekamo još kupaca pa ćemo videti da li ćemo zajedno raditi.

Kilogram junetine u Srbiji košta oko deset evra, odnosno oko 1.200 dinara, a u proseku je 6,5 evra.

Naše meso je kvalitetnije od junetine i govedine iz Argentine, Brazila, Australije i Novog Zelanda, odakle se Saudijska Arabija snabdeva, ali ne znamo koliko košta u tim zemljama – naveo je Bogatić.

Industrija mesa “Đurđević” takođe još nije počela da izvozi meso za Saudijsku Arabiju. Milenko Đurđević kaže da za to trenutno ne postoje uslovi jer stoke nema na domaćem tržitu.

Obori su nam prazni i dok se ne napune, nema ni izvoza. Nemamo ni krava ni bikova pa nema ni mesa za strana tržišta – kazao je Đurđević i dodao da je dobro što naše meso može da se prodaje u Saudijskoj Arabiji, ali da sada nije trenutak za to jer prvo treba obnoviti stočni fond.

Agrarni analitičar iz Novog Sada Čedomir Keco izjavio je da bi naša zemlja, u dva turnusa, mogla da izveze oko 30.000 grla junadi .

Sada nam je stočni fond mali i mogli bismo mesečno u Saudijsku Arabiju da izvezemo svega 20 tona mesa – rekao je Keco. – Ipak, ta trgovina mogla bi se znatno povećati ukoliko bi se podsticaji po grlu stoke s 15.000 dinara dogodine uvećali na 20.000 dinara.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Z. Delić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here