Inženjer svojim pronalaskom smanjio rashode preduzeća

3
3143

Iako lokalna javna preduzeća godinama bije glas da se u njima zapošljavaju mahom podobni partijski kadrovi koje ne prati i odgovarajuća stručnost, jedan od suprotnih primera je, bez ikakve sumnje, Milan Živanić, diplomirani inženjer mašinstva, inače zaposlen na mestu administratora baze podataka u JKP „Toplifikacija“.

Picture 039Umesto da u radno vreme, poput mnogih koji su zaposleni u Javnim preduzećima i državnoj administraciji, sedi po kafićima ili obilazi pijacu, on je, pored drugih obaveza u okviru svog opisa posla, našao vremena za izradu softvera kojim se prati potrošnja goriva i analiza radnih naloga u internom okruženju preduzeća.

Na taj način, ostvarena je ušteda u tom sektoru čak do 30 procenata.

Po rečima samog Živanića, inače zaposlenog u „Toplifikaciji“ već 6 godina, on za svoj rad nije tražio nikakvu naknadu, već to smatra ličnim doprinosom boljem radu preduzeća i smanjenju troškova.

Kako saznajemo, i Državna revizorska institucija DRI je, završavajući kontrolu rada u JKP „Toplifikacija“, pohvalila pronalazak mašinskog inženjera Milana Živanića, uz preporuku i drugim firmama da ovaj programski softver, uz izvesnu modifikaciju, mogu koristiti u svojim proračunima.

Sve to zahvaljujući  činjenici da Živanić zainteresovanim preduzećima svoj pronalazak daruje bez ikakvih uslova.

Picture 041Treba napomenuti da, uz punu primenu ove aplikacije, pored smanjenja troškova i apsolutne kontrole istih,  mogućnost zloupotreba potrošnih materijala biva svedena na nulu.

Po rečima direktora JKP „Toplifikacija“ Slavka Sladojevića, ovo preduzeće čini sve na smanjenju svojih rashoda kako se ne bi vršio dodatni pritisak na potrošače u pogledu cene grejanja. S tim u vezi, kako kaže, sa zadovoljstvom se podržavaju zaposleni da i oni, na svoj način, doprinesu ovom cilju.

Primer inženjera Živanovića samo je pokazatelj da se u tom pravcu isplati raditi.

 

(Milan  Milivojević)

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here