NIZAK KRVNI PRITISAK: Koliko je opasan, koji su simptomi i uzroci

0
8775

Iako se najčešće govori o visokom krvnom pritisku i kako izbeći njegove posledice, i hronično nizak pritisak može da bude opasan. Često se vodi polemika šta se podrazumeva pod niskim krvnim pritiskom, međutim to nije baš najtačnije definisano, pa bi odgovor bio da je nizak pritisak onaj kod kojeg se pojavljuju određene tegobe.

PIŠE: Snežana Simić, nutricionista – dijetetičar

Zbog čega dolazi do pada krvnog pritiska? Najčešće nastaje usled neispavanosti, iscrpljenosti, lošeg načina života, trudnoće (naročito tokom prve polovine trudnoće), smanjenja krvnog volumena, prilikom konzumiranja nekih lekova, srčani problemi, endokrinih problema(nizak šećer u krvi, hipotireodizam, a u nekim slučajevima i dijabetes), anemija i nedostatak nekih bitnih nutrijenata u organizmu.

Koji su simptomi?

Javlja se vrtoglavica, mučnina, dehidriranost, manjak koncentracije, zamućenje vida, ubrzan i isprekidan dah. Ukoliko imate hronično nizak krvni pritisak, moguće je da imate manjak vitamina B12 i gvožđa, što vodi ka anemiji, a anemija prouzrokuje nizak krvni pritisak.

Iako se preporučuje da unosite što manje soli u toku dana kako ne bi nastala hipertenzija, ukoliko imate problem sa niskom pritiskom, povećan unos soli bi možda mogao da vam olakša problem. Međutim pre nego što povećate unos soli, najbolje bi bilo da se posavetujete sa svojim lekarom. Ključno je i unositi dovoljnu količinu vode jer se tako povećava volumen krvi i održavamo naš organizam hidriranim.

Takođe bi trebalo da izbegavate i alkohol jer i u malim količinama može da izazove dehidriranost organizma. Vaša ishrana bi trebala da bude izbalansirana i da se pretežno sastoji od integralnih žitarica, voća, povrća i posnijih vrsta mesa. Obroci ne bi trebali da budu obilni, a mora da ih bude najmanje pet u toku dana.

Preporuka je da se unose namirnice koje su bogate vitaminom B12. To uključuje džigericu, ribu(tuna, losos, sardina), jogurt, goveđe meso, feta i kotaž sir, jaja.

Takođe i folna kiselina može da pomogne. Ona se nalazi u špargli, avokadu, citrusnom voću, leblebijama, spanaću, cvekli, brokoliju. Naravno nijedna od ovih namifrnica vam neće magično rešiti problem, već ćete nakon nekog vremena početi da osećate rezultate.

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar
Kontakt: simicsnezana022@hotmail.rs
kontakt telefon: 060 1403050

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here