Nova pruga Beograd – Šid koštaće 400 miliona eura

1
1212

Beograd, Pazova, Ruma, Sremska Mitrovica i Šid, biće povezani sa Zagrebom i Ljubljanom, brzom prugom, kojom bi se vozovi kretali 200 kilometara na sat već krajem 2028. godine, posle čega bismo u istom danu mogli da skoknemo do Slovenije na čuvene bledske krempite i vratimo se kući u Srbiju.

Profesor Nebojša Bojović, dekan Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, kaže za Bloomberg Adriju da još nije urađena kompletna tehnička dokumentacija, ali se vrednost radova u Srbiji procenjuje na 400 miliona evra. Hrvatska i Slovenija takođe planiraju da modernizuju prugu, koja je deo međunarodnog železničkog Koridora 10. Očekuje se da radovi u Hrvatskoj budu okončani do 2027, a u Sloveniji do kraja 2028. godine.

Slaven Tica, direktor Saobraćajnog instituta CIP, naglašava da će se tačna vrednost investicije znati tek posle izrade kompletne projektno-tehničke dokumentacije. U ovom trenutku izvori finansiranja pruge kroz Srbiju još uvek nisu definitivno utvrđeni, ali je planirano da novac bude obezbeđen iz kredita Evropske investicione banke, zatim iz granta Investicionog fonda za Zapadni Balkan (WIBF), kao i iz budžeta Republike Srbije.

Rekonstrukcija i modernizacija pruge Stara Pazova – Šid – državna granica sa Hrvatskom mogla bi da počne u drugom kvartalu 2024. godine, a očekuje se da bude završena za oko tri godine. Posle rekonstrukcije, vozovi će ovom dvokolosečnom prugom saobraćati brzinom oko 200 kilometara na sat”, kaže Tica.

Rekonstruisana i modernizovana pruga kroz Srbiju dužine je 92,2 kilometra i biće namenjena za mešoviti železnički saobraćaj, putnički i teretni. Reč je o magistralnoj, elektrificiranoj i dvokolosečnoj pruzi, koja je deo međunarodnog železničkog Koridora 10, koji povezuje Beograd sa Zagrebom i Ljubljanom.

Pripremamo tehničku dokumentaciju za ovaj projekat. Trenutno radimo Idejni projekat sa Studijom opravdanosti i Studijom o proceni uticaja na životnu sredinu. Vrednost ugovora za projektovanje je oko tri miliona evra. Projekat nazvan Rekonstrukcija i modernizacija pruge Beograd (Stara Pazova) – Šid podrazumeva obnovu 87 kilometara pruge Stara Pazova – Šid – državna granica sa Hrvatskom, kao i tri kilometra pruge Golubinci – Inđija„, kaže Tica.

Naš sagovornik podseća da je ova pruga građena po deonicama proteklih decenija, počev od 1928. godine, zatim u periodu od 1967. do 1970. godine, pa tokom 1975. i 1984. godine, pa sve do radova u okviru brze pruge Beograd – Novi Sad u protekle tri godine. Međutim, remonti ove pruge po deonicama nisu bili u skladu sa trenutnim potrebama železničke infrastrukture. Do pre desetak godina, pojedine deonice nisu decenijama rekonstruisane.

Posledica toga jeste da prosečna brzina vozova na međunarodnoj magistralnoj pruzi železničkog Koridora 10 iznosi svega između 50 do 60 kilometara na sat. Inače, prugom Beograd Centar – Šid svakodnevno saobraća po jedanaest putničkih vozova, kao i oko 22 teretna voza.

Iz navedenih pokazatelja jasno je da je neophodna celokupna i sveobuhvatna rekonstrukcija i modernizacija ove pruge. Projekat će pokazati šta su najbolja tehničko-tehnološka i saobraćajna rešenja za njenu modernizaciju. Međutim, već sada je sigurno da će rekonstrukcija i modernizacija pruge Stara Pazova – Šid – državna granica sa Hrvatskom obuhvatati izgradnju nove građevinske i elektrotehničke infrastrukture, kao i ugradnju najsavremenije telekomunikacione i signalno-sigurnosne opreme, u skladu sa međunarodnim standardima brzih pruga za brzine od 200 kilometara na sat„, ističe Tica.

Bojović, takođe potvrđuje da je pruga od Stare Pazove do granice sa Hrvatskom magistralna elekrtifikovana dvokolosečna pruga, koja je zanemarena i zbog nedovoljno ulaganja u poslednjih nekoliko decenija ne može da se koristi na brzinama za koje je projektovana. Obnova i modernizacija iziskuju obimne radove kako bi ova važna saobraćajnica bila prema standardima savremene železnice.

Dekan Saobraćajnog fakulteta pojašnjava da je pruga od Beograd Centra do Stare Pazove završena u sklopu modernizacije pruge Beograd – Budimpešta.

Pošto se dvokolosečna pruga Beograd – Šid – državna granica odvaja od stanice Stara Pazova, zato budući projekat rekonstrukcije i modernizacije pruge obuhvata deonicu pruge Stara Pazova – Šid – državna granica (Tovarnik).

Međunarodni značaj pružnog pravca Beograd – Šid (Koridor 10), koja predstavlja deo železničkog tranzitnog koridora za vezu Zapadne i Centralne Evrope sa Grčkom, Turskom i Bliskim Istokom, potvrđen je Panevropskim prioritetnim koridorima i Sporazumima kojima se definišu planovi i standardi razvoja Transevropske železničke mreže, a koje je u vidu zakona ratifikovala Republika Srbija„, navodi Bojović.

Prema njegovim rečima pruga Beograd Centar – Stara Pazova – Šid – državna granica ima veliki unutrašnji i međunarodni značaj za putnički i teretni saobraćaj. U unutrašnjem saobraćaju pruga povezuje tri grada Beograd, Rumu i Sremsku Mitrovicu i dva železnička čvora Beograd i Ruma, kao i veliki broj naselja i industrijskih centara u koridoru pruge kao što su: Stara Pazova, Nova Pazova, Golubinci, Inđija. Ovom prugom ostvaruje se i veza sa čvorovima Novi Sad i Subotica, odnosno magistralnom prugom Beograd – Novi Sad – Subotica (Budimpešta)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Marijana Avakumović)

1 COMMENT

  1. Zao mi je gradjana Sremske Mitrovice koji ce dok se pruga bude gradila biti osudjeni da koriste lokalni prevoz. Kroz Sremsku Mitrovicu svakodnevno prolazi vise autobusa iz Bosne ali nijedan ne sme da primi putnike sa nase autobuske stanice niti je moguce kupiti kartu od drugog prevoznika. Da ne pricamo o kvalitetu i tacnosti autobusa sa kojim se vozimo, kuckanju SMS poruka i viber pozivima vozaca koji ih voze…Da ne pricamo da se gotovo nikad ne moze dobiti neko da se javi na telefon u lokalnoj autobuskoj stanici. Neka vlasnici Sirmiumbusa sami provere…nazovite lokalni broj pa cete i sami videti. No dobro, koristicemo samo vase usluge cetiri godine za medjugradski prevoz prema NS i BG dok se pruga bude gradila…
    Sa druge strane, svi vozovi idu na vreme, nikad ne kasne i duplo su jeftiniji od autobusa. Prica da ce vozovi ici brzinom od 200 km/cas nije tacna. Ne ni „Soko“ i nikad nije ni isao tom brzinom. Razvije brzinu od 160 km na cas ne delovima pruge od BG do NS i to je to…i ta brzina ce da se smanjuje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here