NUDE POSAO ZA SVE KOJI HOĆE DA RADE: Čelnici Šida najavljuju otvaranje brojnih fabrika

0
5243

Šid, sedište opštine koja se graniči sa Republikom Hrvatskom i BiH, poslednjih godina susreo se sa problemom emigracije stanovništa u razvijene zemlje Evrope.

Pandemija koja je svuda u svetu mnoge ostavila bez posla, vratila je u Šid više od 300 građana iz ove opštine. To je ulilo nadu Zoranu Semenoviću, predsedniku Opštine Šid, da sela neće izumreti, pa obećava da će posla biti za sve one koji budu želeli ovde da rade.

Nekoliko kompanija koje su započele izgradnju svojih vlastitih pogona, u industrijskoj zoni u Adaševcima, tokom ove godine otvoriće prva nova radna mesta, te građani ove opštine neće više morati u potrazi za poslom da idu po drugim obližnjim opštinama.

Kako se očekuje, prvu fazu radova završiće i najveća kompanija za proizvodnju stočne hrane na zapadnom Balkanu, koja dolazi iz Mađarske.

Krajem proleća taj pogon trebalo bi da počne sa radom. Vrednost investicije je 20 miliona evra, a na početku će biti zaposleno oko 50 radnika, a kada firma bude radila punim intenzitetom zaposliće preko 110 radnika – kaže Zoran Semenović, predsednik Opštine Šid, dodajući da od 100 hektara na kojima se prostire industrijska zona, sada je ostalo još slobodno 15.

Pandemija koja stvara probleme u celom svetu, nama je vratila 300 sugrađana koji su radili u inostranstvu. Sada na polugodištu upisano je 38 dece, koja su se vratila sa svojim roditeljima u šidsku opštinu.

Dobri putevi ne samo da dovode investitore, već i zadržavaju ljude da ostanu na selu, zato lokalna samouprava svake godine ulaže u putnu infrastrukturu.

Želja nam je da se rehabilituje put Kukujevci – Šid, jer zbog velike frekvencije saobraćaja, posebno teretnog, mnogo je oštećen – kaže Semenović.

– Izgradnjom novog auto-puta Kuzmin – Sremska Rača, bolju povezanost imaćemo i sa Republikom Srpskom i BiH, jer će se iz sela Višnjićevo direktno uključivati na novu saobraćajnicu. Obilaznica oko Šida rešila bi problem teretnog saobraćaja koji se sada odvija kroz sam centar. To je jedini putni pravac prema graničnom prelazu Tovarnik, a na godišnjem nivou kroz Šid prođe preko 150.000 kamiona.

Za nekoliko meseci treba da se otvori peti granični prelaz Jamena – Račinovci, koji će biti četvrti sa Hrvatskom. Ovaj granični prelaz najviše će muke skratiti meštanima sela Jamena, koji sada moraju da idu 80 kilometara preko Batrovaca.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(S. Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here