O Živkovićima iz Mitrovice pišu svi mediji u Srbiji! EVO I ZAŠTO!

4
3837

Jasmina i Milan Živković iz Sremske Mitrovice, uz pomoć prijatelja iz Udruženja za zaštitu životinja „Lea“ godinama zbrinjavaju napuštene pse, a u svom dvorištu imaju 30 pasa!

– Odrasla sam u porodici gde je uvek bilo pasa, mačaka, papagaja, tako da sam od malih nogu razvila empatiju prema tim divnim bićima. Sa suprugom delim istu ljubav, pa je naša zajednička briga o napuštenim psima usledila kao nešto potpuno normalno. Već pet godina aktivno zbrinjavamo pse, a 2020. godine registrovali smo naše Udruženje „Lea“ – pričaju Živkovići, Mitrovčanima poznati po atraktivnom motoriću sa nadstrešnicom, kojim transportuju povređene i napuštene pse i kučiće.

U kući u mitrovačkom naselju Blok B sve vrvi od ljubavi i emocija! Dočekuju nas labradori, zlatni retriveri, ptičari, vučjaci, razni mešanci, smešteni u kućicama na sprat, dok je desetak manjih pasa od hladnoće sklonjeno u kuću.

Za smeštaj su im humani vlasnici obezbedili i adaptirane pomoćne prostorije sa podovima obloženim itisonima, kako bi ih zaštitili od vremenskih neprilika. Prelepog kangala Živkovići su po dojavi spasli iz kanala na ulazu u grad, neuhranjenog i zapuštenog, čipovali ga, vakcinisali, da bi nakon njihove brige sinuo punim sjajem.

 Ostao je kod nas, kao i svi ovi psi, koje su naši sugrađani iz raznih razloga ovde ostavljali. Sa izgovorom kao samo privremeno ili dok se ne snađu, i nikad više se ne pojave! I šta možemo, nemamo srca da ih izbacimo ponovo na ulicu. Na svu sreću, dosta pasa za sve ove godine smo i uspeli udomiti. Ali, samo sa sklopljenim ugovorima o odgovornom vlasništvu sa budućim vlasnicima. Mi im obezbeđujemo vakcinisanje i čipovanje, često i sterilizaciju, dok su oni dužni da humano postupaju sa njima – kaže Jasmina, koja i volontira u jednom mitrovačkom azilu. Živkovići obilaze udomljene pse, a bilo je i situacija, kada su ih zatekli u nehumanim uslovima, gladne, žedne, zapuštene, ostavljene u šupama, na kratkim lancima, te bili prinuđeni da ih oduzmu od nesavesnih vlasnika.

– Dajemo ih onima koji su pored ljubavi spremni da preuzmu i sve obaveze. Kada nam neko dođe i traži kuče za dete, u startu ih odbijem, jer dobro znamo kako će se to završiti-deca se igraju jedno vreme, pa kad krenu obaveze oko čišćenja, šetnje, troškovi hrane, onda ga hladnokrvno izbace na ulicu! Tako se sve vrti u krug, mi sa našim prijateljima ne možemo udomiti, koliko nesavesni i neodgovorni Mitrovčani, ali i žitelji okolnih sela ostave odraslih pasa i kučića.

Pri udomljavanjanju Živkovići sarađuju sa dva registrovana mitrovačka azila, najčešće preko društvenih mreža, uz objavljene fotografije i podatke o svakom psu. Često im se sugrađani javljaju tražeći određene vrste pasa, trenutno najpopularnije maltezere, pinčeve, pekinezere, dok mešance, a pogotovo pse sa invaliditetom, tvrde Živkovići, niko neće.

– Troškovi su veliki, uglavnom ih sami snosimo, ali nam i prijatelji i članovi našeg udruženja puno pomažu. Dolaze kod nas da obiđu pse, poigraju se sa njima, humani Mitrovčani su nam donirali kućice, kupuju često granule i hranu, pomažu nam u plaćanju veterinarskih troškova.

Oko sterilizacije nam je najviše pomogla gospođa Monika iz Đurđeva, a ove godine prvi put smo konkurisali i za sredstva iz gradskog budžeta za čipovanje i sterilizaciju pasa, onih vlasnika kojima je pomoć potrebna, napominju Živkovići, najavljujući saradnju sa mitrovačkim školama u realizaciji edukativnog programa za školarce o odnosu prema životinjama.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(N. Božić/SMP online)

4 COMMENTS

  1. A svoju decu i porodice su odavno ostavili i ne brinu o njima. Toliko o junacima. Šta vi pišete …

  2. Niti manjeg placa niti više zveri na njemu. Pravo je zadovoljstvo proći pored tog svratišta za pse naročito kad pada kiša, miris je za pamćenje. A o buci koju prave da i ne govorim. Dešava se da ponekad neki od najvećih pasa pobegne i napada prolaznike, ali šta ima veze, nisu nikog do sada rastrgali. Kako li je komšijama mogu da zamislim, svi se žale ali su nemoćni. Naravno, kao i za sve u ovoj državi, niko nije nadležan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here