Objavljen treći roman Milana Milivojevića “Avet Don Kihota”

0
1051

Objavljen je novi roman, treći po redu, Milana Milivojevića, novinara i kolumniste Sremskomitrovačkog portala, koji se zove „Avet Don Kihota„. Izdavač je renomirana izdavačka kuća „Presing“ iz Beograda.

Roman oponaša (ne po stilu pisanja, već po ideji) originalnu Servantesovu priču o Don Kihotu, ali umesto ismejavanja španskih viteških dela ovde je upriličen ironičan odnos prema savremenim srpskim pseudopatriotama.

Junakinja romana “Avet Don Kihota” je Divna Lavrentijević koja radi kao asistent u prestoničkom Institutu za nacionalnu istoriju. Ona je samohrana majka koja živi sa ćerkom. Njena životna nevolja nalazi se u njenim snovima. Avet konjanika, koja se često, tokom noći, pojavljuje u snu, delujući kao da je stvarna…

Neprestano umorna, teško odgovara obavezama i u Institutu i u odgajanju ćerke. Ulazi u nepotrebne sukobe sa kolegama, što joj pravi problem oko doktorata i stalnog zaposlenja na Univerzitetu.

U jednom trenutku odlazi i do psihoterapeuta, koji joj predlaže da uzme odmor i ode negde na selo. Divna, sa ćerkom, odlazi kod svojih roditelja u provinciju. Avet iz snova tada preskače granicu između stvarnosti i imaginacije, pa ona njeno lice jednog dana ugleda na ulici provincijskog gradića u kojem joj žive roditelji oličeno u meštaninu koji sebe vidi, ni manje ni više, nego kao zaštitnika interesa srpskog naroda…

Karakter tog lika ima, u izvesnoj meri, sarkastičan potencijal po svemu nalik na Servantesovog Don Kihota, a sam tok romana (uključujući i zaplet) ismejava misao o izabranosti i mesijanstvu uvreženo kod Balkanaca, ali i, s druge strane, lažni elitizam.

Pre “Aveti Don Kihota”, Milivojević je objavio dva romana: Pogled preko reke (2012) i Sakupljač duša (2014 – nagrada Edicije Braničevo, Požarevac); kao i dve poetske zbirke: Svitanje duše (1996, 1998) i Zlatogorje (2008).

Roman Milana Milivojevića “Avet Don Kihota” može se naručiti direktno od izdavača na mejl: kr.presing@gmail.com  ili potražiti u Delfi knjižarama.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here