Odbornici jedinstveni: NEMA SMANJENJA NJIHOVIH MESEČNIH NADOKNADA

1
1879

I poslednja sednica gradske Skupštine završena je za manje od sat vremena – tačno 43 minute bile su dovoljne mitrovačkim odbornicima da usvoje sve predloge po dnevnom redu. Sudeći po lokalnim predstavnicima naroda, u gradu teče med i mleko.

Ono što je karakterisalo ovaj saziv gradske skupštine, pored totalne nezainteresovanosti odbornika za rad, nedostatka želje za diskusijom, automatskog – po direktivi – podizanja ruku i izglasavanja predloga bez ikakvog kritičkog preispitivanja istih, je i halapljivost koja je prešla svaku meru dobrog ukusa.

Nakon poslednjih izbora 2012. godine odbornički dodatak je podignut na 20 hiljada dinara, tako da je za potrebe plaćanja narodnih predstavnika za četiri godine mandata bačeno preko 60 miliona dinara.

I u toj, ozakonjenoj pljački, učestvovali su svi podjednako, ne samo SNS već i ostale zastupljene stranke: SPS, DSS, DS, ali i grupica okupljena oko Aleksandra Prodanovića, nekadašnjeg predsednika DS-a.

Istina, Prodanović je tokom protekle četiri godine često diskutovao, zamerao što-šta vladajućoj koaliciji, redovno hvalio sebe, a kudio sve ostale, ali ni jedan jedini put nije postavio pitanje visine odborničkih dodataka. Ni on ni ostali, tek u ovoj predizbornoj kampanji, probuđeni opozicionari.

O glasačkoj mašineriji SNS-a da i ne govorimo.

Kada je Sremskomitrovački portal prošle godine dao predlog predsedniku gradske skupštine Milanu Kovačeviću da odbornici jedan svoj mesečni dodatak ustupe našoj mladoj sugrađanki Dragani Jovanić, koja je teško provređena u saobraćajnoj nesreći, kojoj je novac bio neophodan za operaciju, taj isti Kovačević nije se udostojio ni da iznese pred Skupštinu predlog, a kamoli da se raspravlja o njemu.

Sada, nakon što je jasno da neće dobiti novi poslanički mandat, a izvisio je i na listi za lokalne i pokrajinske izbore, kukumavči okolo i žali se kako on nije zaslužio da se stranka čiji je član tako odnosi prema njemu.

Kako se on odnosio prema svojim sugrađanima i koliko je puta zloupotrebio funkcije na kojima je bio, koliko je svojih rođaka, kumica i komšija pozapošljavao na teret građana – opšte je poznato!

Ipak, sudeći o najavama iz stranačkih tabora, pljačka Mitrovčana pod vidom odborničkih dodataka, nastaviće se i u sledećem mandatu.

U predizbornom programu mitrovačkog odbora Srpske Radikalne stranke, pored mnoštva praznih fraza, floskula bez težine i značenja, napominje se da će radikali štedeti na platama funkcionera (ukoliko pobede!), na sportu, izgradnji infrastrukture i kapitalnih izdataka, ali ne i na odborničkim dodacima. Zašto? Pa upravo zbog činjenice da sve ankete pokazuju kako će radikali glatko ući u lokalni parlament, ali da neće osvojiti vlast. Zašto bi onda sekli granu na kojoj će sedeti i njihovi odbornici i primati ogromnih 20 hiljada dinara mesečno za sat sedenja u skupštini. Lakše je obećati da će smanjiti ono što neće ni dobiti – vlast i funkcionerske plate.

Povrh svega, ovaj saziv gradske Skupštine biće upamćen i kao prvi koji je zadužio Mitrovčane – reč je o kreditu kojim će se finansirati podvožnjak kod Železničke stanice i bazen.

Uz to, u toku mandata ovih odbornika, nije bila ni jedna grinfild investicija u Mitrovici. I posle neka neko kaže da odbornici nisu mukotrpno zaradili svojih 20 hiljadarki mesečno. 

Jedino nas buni to što ne znamo – na čemu?

M. Milivojević

1 COMMENT

  1. Ко је од Ковачевића очекивао помоћ, дебело се зајеб’о, наравно осим ако му није близак рођак…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here