Održan jesenji „Dan polja“

0
368

Jesenji Dan polja Poljoprivredne stručne službe tradicionalno je održan na Oglednom polju Čalma. Dan polja bio je prilika da se poljoprivredni proizvođači posavetuju sa stručnjacima iz oblasti ratarstva, uzgoja kukuruza, suncokreta, soje.

Kakvi nas prinosi očekuju nakon kišovitog i hladnog proleća i ektremno visokih temperatura i suše tokom leta, ocenjuje Vladimir Marić doktor biotehničkih nauka:

Ova godina nije baš bila povoljna za ratarsku proizvodnju, bilo je nevremena, te je došlo do velikih oštećenja na pojedinim parcelama pod usevima, najviše je bilo štete na parcelama koje su zasejane suncokretom. Gledajući Srem u celini ovo je nepovoljna godina. U proleće je bilo više padavina, od potrebe biljaka, tokom jula i avgusta, kada je soji i kukuruzu bilo potrebno više padavina, nije ih bilo, pa se to odrazilo na prinose i kvalitet. Vremenske prilike nisu bile naklonjene proizvođačima. Suncokret je najviše pogođen nevremenom, ono što nije bilo oštećeno najviše proizvođača je iskombajniralo, a prinosi su ispod proseka. Prinosi zavise od više faktora, tipa zemljišta i primenjene agrotehnike, ne samo od vremenskih uslova. Kukuruz, iako je negde polegao, u nekim delovima Srema imaće prinos iznad proseka. Soja se tek kombajnira, ali sigurno će biti bolji prinos ove godine, nego prošle.”

Predstavnici semenskih i biohemijskih kompanija, osiguravajućih kuća, Agro drona predstavili su svoje proizvode i usluge. Primena agro dronova u poljoprivredi povećava efikasnost, brzina prskanja dronom može da bude čak 40 puta veća nego tradicionalnim načinom.

Manifestaciju Dan polja organizovali su nadležni Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica uz podršku lokalne samouprave.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here