Održan Vidovdanski sabor u Rumi

1
1149

Više od 300 najviših vojnih zvaničnika, heroja otadžbinskih ratova, veterana, porodica palih boraca, prijatelja i poštovalaca junačkih dela vojske i policije u odbrani srpskog naroda, skupilo se proteklog vikenda u Rumi, na manifestaciji Vidovdanski sabor, gde su odali počast onima koji su za našu zemlju i slobodu nesebično položili svoj život.

Ove godine dodeljene su 24 statue srpskih vitezova i šest viteških ordena, a posebno priznanje uručeno je velikom humanitarcu Ivanu Mladenoviću iz Šida, poznatom po brojnim akcijama u skupljanju pomoći za decu obolelu od raka, takođe i prvom Srbinu koji je prepešačio zaleđeno Bajkalsko jezero.

Imenujući svoje parkove i ulice po herojima, pomažući održavanje ovog sabora, Opština Ruma delima pokazuje posvećenost očuvanju tradicije i promovisanju pravih društvenih vrednosti, ocenili su učesnici manifestacije, koja je započela prijemom u Gradskoj kući kod predsednice Opštine Ruma Aleksandre Ćirić i predsednika SO Ruma Stevana Kovačevića.

Naša istorija je bogata, imamo čime da se pohvalimo, ali moramo da čuvamo uspomenu na sve velike događaje i velike ljude, naše heroje. Srpski narod se pokazao kao hrabar, nažalost pretrpeli smo i brojne gubitke, počev od balkanskih ratova, preko Prvog i Drugog svetskog rata, građanskih ratova devedesetih godina i bombardovanja 1999. godine.

Zato moramo zbog budućih pokolenja da čuvamo i negujemo uspomenu na sve ove događaje gde je srpski narod nepravedno stradao, a gde se borio samo za svoj identitet i opstanak – rekla je predsednica Ćirić i podsetila da je nedavno park u blizini OŠ „Veljko Dugošević“ preimenovan u „Park Marinosa Ricudisa“, u čast grčkog oficira koji je odbio da učestvuje u bombardovanju SRJ 1999. godine.

Organizator Vidovdanskog sabora Novica Todosijević otkrio je da će uvaženi grčki oficir doći u posetu ovoj opštini u oktobru.

U Rumi se družimo devetu godinu zaredom, ovo je do sada najveći Sabor srbskih vitezova – kazao je Todosijević.

Učesnici Vidovdanskog sabora položili su vence na spomen – obeležje srpskim borcima u Parku heroja sa Košara i Paštrika.

Sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, arhijerejsko namesništvo rumsko, zajedno sa sveštenikom Milutinom Popadićem iz sela Lešak, smeštenog na Kosovu i Metohiji, služilo je u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Rumi pomen svim srpskim žrtvama, ne samo u ratu 1999, već i u svim drugim.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(S. Kostić)

1 COMMENT

  1. Super vam je ovaj bolid sa „Z“ majicom. To je baš u vidovdanskom duhu. Neka, makar su svi mamlazi na jednom mestu, a gde drugo nego u crkvi. Bravo!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here