Održana VI regata u Bosutu

0
6020

Tradicionalna 6. regata održana je proteklog vikenda u Bosutu, mestu na ušću istoimene reke u Savu. Kako je i najavljeno, regata je i ove godine imala internacionalni karakter s obzirom da su na njoj učestvovali i gosti iz Republike Srpske.

Par desetina čamaca sa učesnicima regate plovilo je rekom Savom od ušća Bosuta do ušća Drine, da bi se zatim, ploveći nizvodno, u povratku na kratko zaustavilo na mačvanskoj strani obale, kod hajdučke Parašnice, kako bi se na taj način, simbolično obeležilo više od sto godina od kraja Prvog svetskog rata i ujedinjenja Srba u jednu zajedničku državu.

Pristajanjem na mačvanskoj strani, gde smo dočekani po starom srpskom običaju, uz hleb i so, ukazali smo da je već više od jednog veka proteklo od ujedinjenja Srba sa obe obale reke Save i, sa našim komšijama iz Ravnja i Crne Bare, zajedno smo iskazali zahvalnost našim precima koji su svoje živote dali za ovo ujedinjenje” – objasnio je Milan Živanić iz organizacionog odbora VI Bosutske regate.

Za bezbednost učesnika bio je zadužen tim na čelu sa Žikicom Sedlarevićem.

Obezbedili smo da se svi učesnici regate osećaju bezbedno kako na vodi, tako i tokom nekoliko pristajanja uz obe obale. Za neplivače nabavljena je dodatna oprema, a za svaki slučaj bila je prisutna i medicinska ekipa na čelu sa doktorkom Nedom i medicinskim tehničarem Sinišom.” – otkrio nam je Žikica.

Ispred mitrovačke gradske uprave učesnike regate pozdravio je Ilija Nedić, a svi prisutni, nakon povratka na početnu poziciju, u sedište bosutskog Ekološkog udruženja „Užće“, dočekani su sa sremačkim pasuljom koje su spremilo udruženje žena.

Svoje utiske sa regate sa nama je podelio i Ilija Mlađanović, u ime gostiju iz Republike Srpske:

Dočekani smo bratski, onako kako smo i očekivali od naše braće sa ove strane Save. Srećan sam što smo svi zajedno, ploveći rekom, pristali i na mačvanskoj obali. Nisam bio obavešten o ovoj nameri organizatora, tako da je za mene i druge goste iz Semberije, to bilo veliko i prijatno iznenađenje.”

I ove godine regatu je organizovao Ekološko udruženje „Ušće“ iz Bosuta, najavljujući za narednu 2022. godinu uvođenje još nekih sadržaja u ovu manifestaciju kako bi ona dobila još masovniji karakter.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Milan Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here