Ojačajte imunitet tokom zime

0
553

Tokom hladnih zimskih dana, kada vlada sezona prehlada i gripa, dobar imunitet je od ključnog značaja. Upravo od njega zavisi da li će se naše telo izboriti sa virusima ili će podleći simptomima. Imunitet štiti organizam od virusa, bakterija i gljivica. Da biste predupredili respiratorne infekcije i sačuvali dobro zdravlje i tokom zime, ojačajte imunitet na vreme i promenite neke loše životne navike, koje uključuju i način ishrane.

Koje životne navike doprinose jačanju imuniteta?

Nedovoljno sna, prevelika izloženost stresu, nedostatak fizičke aktivnosti kao i neadekvatna ishrana doprinose slabljenju celog organizma, što istovremeno predstavlja put u bolest. U nastavku teksta saznajte više o životnim navikama koje doprinose jačanju imuniteta.

Važno je da dovoljno spavate

Potrudite se da odlazite na spavanje uvek u isto vreme. Isključite TV, mobilni telefon ili bilo koji drugi uređaj koji bi mogao da vam naruši kvalitet sna. Najbolje bi bilo da spavate u hladnijoj sobi, sa ugašenim svetlom. Spavanje ima veoma veliki uticaj na imunološku funkciju, tako da je razumljivo što je za dobar imunitet važan kvalitetan san.

Smanjite svakodnevni stres

Stres veoma nepovoljno utiče na funkcionisanje čitavog organizma, čineći nas ranjivima, a samim tim postajemo podložni raznim oboljenjima. Pokušajte da se izborite sa stresom osluškujući svoje telo. Posebno obratite pažnju na stomak, jer on prvi reaguje na stres. Pokušajte sa vežbama opuštanja i kontrolisanog disanja. Kada ste fokusirani na trenutak prateći naizmenično udahe i izdahe, ne dozvoljavate mislima da lutaju, čime sprečavate stanje napetosti i stresa. Pokušajte da nađete vreme samo za sebe, izbegavajte ljude koji vas iscrpljuju i, što je najvažnije, suočite se sa problemima. Ovo će vam istovremeno pomoći da ojačate i psihološki imunitet, jer ignorisanje problema i život u grču dovode do hroničnog stresa.

Redovno vežbajte

Redovno vežbanje ne podrazumeva isključivo profesionalno bavljenje sportom ili svakodnevni odlazak u teretanu. Ali, redovna, umerena fizička aktivnost pomaže da se poveća funkcija imunog sistema, tako što dolazi do povećanja belih krvnih zrnaca i antitela koja se bore protiv infekcije. Istovremeno se pojačava cirkulacija i smanjuje hormon stresa. Uvedite u svoj dnevni ritam svakodnevnu šetnju, a vežbe prilagodite kućnim uslovima. Pored toga što ćete ojačati imunitet poboljšaćete kognitivnu i fizičku otpornost. 

Ishrana je od ključnog značaja

Jednolična ishrana dovodi do usporavanja metabolizma i nagomilavanja toksina u organizmu. Kako biste ojačali imunitet i poboljšali zdravlje celokupnog organizma veoma je važno da ishrana bude pravilna, raznovrsna i izbalansirana.

Pod pojmom pravilne ishrane se podrazumeva unos voća, povrća i proteina, kao i izbegavanje ugljenih hidrata, nezdravih masti i aditiva. Jednolična ishrana najčešće dovodi do nedostatka bitnih hranljivih materija koje su od ključnog značaja za jačanje imuniteta. Prvenstveno se misli na cink, selen, gvožđe, folnu kiselinu, kao i na vitamine D3, B6 i B12. Sjajan dodatak ishrani su i suplementi Spartan shop, koji doprinose jačanju imuniteta.  Cink je značajan jer smanjuje učestalost infekcija kao i trajanje i jačinu prehlade. Selen je antioksidans, izuzetno značajan za imunitet celog organizma. Dovoljnim unosom selena, organizam se uspešno brani od bakterija i virusa.

Ojačajte imunitet prirodnim sredstvima

Ključne namirnice koje bi trebalo uvrstiti u ishranu, osim raznovrsnog voća i  povrća, jesu med, beli i crni luk, kao i citrusi.

Med se svrstava među najbolje prirodne proizvode, jer poseduje brojna lekovita i nutritivna svojstva, koja ga čine nezaobilaznim delom zdrave ishrane.

Njegovo antibakterijsko i antivirusno dejstvo doprinosi poboljšanju imunog sistema, boreći se protiv raznih bolesti. Pored toga, med sadrži flavonoide i antioksidanse koji smanjuju rizik od bolesti srca. Takođe, ublažava upalne procese na sluzokoži i kašalj.

Beli luk je od davnina poznat kao glavno sredstvo u borbi protiv prehlade.

Istraživači širom sveta su dokazali višestruku korist ove biljke. Aktivna supstanca alicin odgovorna je za lekovitu moć belog luka. S obzirom na to da je bogat antioksidantima, beli luk se ubraja u najvažnije saveznike imunog sistema. Ublažava simptome herpesa i dobar je u lečenju upalnih procesa. Uspešno reguliše krvni pritisak i povoljno utiče na lečenje kardiovaskularnih bolesti. Studije koje su rađene, pokazuju da ne samo svež beli luk, već i ekstrakt belog luka ublažavaju virusne respiratorne infekcije i deluju u prevenciji infekcije virusima koji mogu izazvati prehladu.

Crni luk sadrži visok nivo vitamina C, kao i mnoge druge hranljive supstance. Doprinosi jačanju imuniteta, ima pozitivno dejstvo na rad hormona štitne žlezde i blagotvorno deluje na ceo organizam.

Citrusi su poznati po visokom sadržaju vitamina C, koji inače ima pozitivan uticaj na imuni sistem.

U svakom slučaju, promena životnih navika, fizička aktivnost, kao i pravilna ishrana su ključni za prevenciju bolesti i očuvanje zdravlja, kako tokom toplijih dana, tako i tokom zime.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Srbijanka Stanković)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here