Opšta bolnica obeležila 196 godina postojanja

0
1079

U petak, 13. maja, Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici svečano je obeležila 196 godina postojanja. Kako bi i dalje ostvarivala najviši mogući nivo očuvanja i unapređenja zdravlja građana, bolnica je dobila na korišćenje od mitrovačke lokalne samouprave – kombi vozilo.

Opšta bolnica je ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite sa osnovnim ciljem da ostvari najviši mogući nivo očuvanja i unapređenja zdravlja građana.

U 2021. godine u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica izvršeno je 203.001 specijalističkih pregleda, broj bolničkih dana je 78.910, broj hospitalizovanih pacijenata je bio 14.225, prosečna dužina lečenja u navedenom periodu iznosila je 5,55 dana, prosečna zauzetost postelja bila je 42,14 %. Broj pacijenata u dnevnoj bolnici je 2.958 pacijenata, dok je broj dana u dnevnoj bolnici iznosio 19.215. Broj izvršenih operacija je bio 3.167, a broj manjih hirurških intervencija bio je 5.676.

Evidentan je manji broj operacija i dijagnostičko-specijalističkih pregleda, jer su u bolnici rađeni samo hitni pregledi i operacije, zbog poznate epidemiološke situacije.

Prethodnu godinu  obeležio je rad u uslovima epidemije virusa SARS-CoV-2, čemu je Opšta bolnica Sremska Mitrovica pristupila odgovorno, savesno i stručno, te se pružanje zdravstvene zaštite odvijalo uz nesebičnu pomoć nadležnog Ministarstva, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, lokalne samouprave, kao i uz pomoć donacija fizičkih i pravnih lica.

U 2021. godini zaposleno je 40 lica, od čega: 9 zaposlenih sa visokom stručnom spremom, 4 zaposlena sa višom stručnom spremom, 17 zaposlenih sa srednjom stručnom spremom i 10 zaposlenih sa nižom stručnom spremom. U ovom momentu u bolnici radi 1022 lica, od tog broja 960 ima zaposlenje na neodređeno vreme.

Krajem godine sprovedena je anonimna anketa među pacijentima, koju svake godine organizuje Institut za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut, u kojoj pacijenti imaju mogućnost da iskažu zadovoljstvo, odnosno nezadovoljstvo pruženim bolničkim uslugama. U stratumu od 1 do 5 ukupna ocena za mitrovačku bolnicu bila je 4,35.

Da bi imali visoke ocene i dobre rezultate rukovodstvo Opšte bolnice Sremska Mitrovica neprekidno teži unapređenju zdravstvene zaštite kako kroz nabavku nove opreme za rad, tako i kroz kontinuirano održavanje postojeće opreme i prostora u kome se pružaju zdravstvene usluge, kao i zanavljanjem kadra, te usavršavanjem i edukovanjem postojećeg.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Biljana Sremčić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here