Palata pravde se renovira spolja: A KADA ĆE IZNUTRA?

0
2144

Početkom novembra počeli su radovi na sanaciji ravnog krova mitrovačke zgrade Palate pravde, sa kojim su zaposleni već duži vremenski period imali velikih problema, pogotovo usled nepovoljnih vremenskih uslova. Prema njihovim rečima krov će i dalje ostati ravan, ali dobro obezbeđen i sa novim izolacionim pločama.

PIŠE: Milan Milivojević

Tako će i u novoj 2018. godini mitrovačke sudije, bezbedno pokriveni rekonstruisanim krovom, nastaviti da donose presude „U ime naroda“ i te presude će uglavnom biti protiv naroda, odnosno običnih građana, koji ne pripadaju partijski organizovanim kriminalnim grupama koje drže na svojoj finansijskoj vrpci jedan broj sudija i tužilaca. Sudeći po zakonu, sudije su samostalne u svom radu i odlučivanju, a upravo se tako i ponašaju – nasilno, priprosto, ne poštujući ni zakonitost ni javni moral.

Nakon članaka u kojima smo pisali o načinu na koji neke mitrovačke sudije donose presude, suprotno zakonima i načinu na koji krše Etički kodeks sudija, dobili smo veći broj mejlova i telefonskih poziva u kojima nas sugrađani obaveštavaju o tome koliko su sami oštećeni samovoljnim sudijskim odlukama.

Očigledno je da se za tužioce i delioce pravde u našem gradu ( a slično je u celoj Srbiji), biraju podobni i prepodobni, loši studenti i još lošiji ljudi. Zašto se nemo posmatra propadanje i sunovrat pravosuđa?

Zašto je lokalno pravosuđe u stanju potpune privatizacije, predstavljajući instrument za ostvarivanje interesa organizovanih kriminalnih grupa unutar raznih partijskih struktura?

Kriminalizacija pravosuđa i njegovo potpuno stavljanje u službu vlasti počelo je reformom pravosuđa koja je započeta 2009. godine, po nalogu Demokratske stranke, čiji eksponenti su bili tadašnja ministarka pravde Snežana Malović, a u lokalnim okvirima za sve se pitao Aleksandar Prodanović, tadašnji lider mitrovačkog DS-a, a sada vajni opozicionar.

Iz pravosuđa je uklonjen veći broj sudija, predsednika sudova i tužilaca. Izabrane su sudije koje su, bez izuzetka, bili članovi Demokratske stranke ili njenih koalicionih partnera.

Dolaskom na vlast SNS-a to “žuto pravosuđe” umesto da se razjuri, zatvori ili otpusti, da se dovedu mlade, sposobne i poštene sudije, ostalo je netaknuto da i dalje vedri i oblači nad sudbinama građana iz čijih se džepova i finansira.

Najveći krivci za stanje u lokalnom sremskom pravosuđu su predsednici sudova i javni tužioci, koji rukovode tužilaštvima. Oni dozvoljavaju formiranje organizovanih kriminalnih grupa, da tužioci sa pojedinim advokatima i uticajnim kriminalcima sklapaju dogovore kojim se izbegava krivično gonjenje opasnih kriminalaca i tajkuna, zakonsko pokrivanje političkih mešetara i manijaka raznih vrsta.

Zato nam Baja Mali Knindža trešti iz Carske palate, policajcima seku uši, izvesnom učitelju se oprašta sadističko maltretiranje maloletnih učenika jer je pripadnik nacionalne manjine, a Vasu PDV-a niko ne pita (od nadležnih, dobro plaćenih tužilaca) kako je stekao bogatstvo nakon 15 godina provedenih na vlasti.

Sudijska veća u drugom stepenu služe samo da pokrivaju prvostepena rešenja. Kancelarije su u istim hodnicima i duvaju u istu tikvu, tako da građani nemaju nikakvu zaštitu.

Postavlja se i pitanje: Zašto se u Mitrovici Tužilaštvo nalazi u istoj zgradi sa sudom? Kakvo je to izigravanje pravde i pravosuđa? Ko može očekivati pošteno suđenje ako zna da se sudija koji mu sudi nalazi u istom hodniku kao i državni tužilac koji ga je tužio, gotovo da su im kancelarije jedna pored druge. Prvo popiju kafu, istračaju se, a onda  se u sudnici pojave pred okrivljenim i izigravaju sudski proces. Prvo što bi trebalo da se uradi u Mitrovici je da se izmesti Tužilaštvo iz zgrade u kojoj se nalazi sud. Ali, ko to da uradi? Nela Kuburović? Koja je na funkciju ministra postavljena iako za svoje 34 godine života nije donela nijednu presudu, nije podigla nijednu optužnicu? Očigledno je dizala nešto drugo, što i beše presudno za njen izbor.

Istovremeno, privatni izvršitelji orgijaju uz pomoć sudija i to je do te mere nesnošljivo da se svaki čas mogu desiti i ubistva. Javni izvršitelji plene celokupne iznose penzija za neplaćene komunalne usluge!

Kako objašnjava Milan Glamočanin, bivši načelnik uprave u saveznoj policiji, izvršitelji nalože banci da skida sa računa celokupne iznose penzija i prebacuju ih na svoj račun. Minimalne penzije se mogu pleniti do jedne polovine, ali javni izvršitelji imaju veze u Fondu za invalidsko-penziono osiguranje, od kojih dobijaju brojeve računa i banke kod kojih penzioneri imaju račune. Mnoštvo penzionera mesecima ne prima penzije i životno su ugroženi.

Od siromašnih penzionera izvršitelji naplaćuju svoje usluge koje su višestruko veće od duga penzionera za komunalne usluge.

I to rade upravo zahvaljujući odlukama nadležnih sudija koje sude “U ime naroda”.

Do koje mere je ovo “napred žuto, nazad braon“ pravosuđe zastranilo svedoči i činjenica da su i organi Evropske unije ukazali na to. Čak se, u jednom trenutku, u nekom od bezbrojnih televizijskih onanisanja, i predsednik Vučić složio sa tim nalazom. Pa je i građanin Miloš Vučević (gradonačelnik Novog Sada) dao izjavu o sudijama koji oslobađaju lopove i rade za novac.

Svi su saglasni – niko ništa ne preduzima. Mitrovačka Palata pravde se renovira spolja, navodno zbog prokišnjavanja.

A kad će početi iznutra?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here