Šta je bolje koristiti: MARGARIN ili MASLAC?

0
3196

Verovatno ste se često zapitali šta je bolje koristiti, margarin ili maslac? Mišljenja su podeljena. Mnogi smatraju da maslac ne treba konzumirati zbog sadržaja holesterola, dok su drugi tog mišljenja da je margarin štetniji zbog trans masti. Ko je u pravu?

PIŠE: Snežana Simić, nutricionista – dijetetičar

Maslac spada u mlečne proizvode zbog toga što njegovu osnovu čini mlečna mast. Uglavnom je sadržaj mlečne masti oko 80%. Pored toga sadrži so, kazein i vodu. On je mast životinjskog porekla koja se najlakše vari. Odnos zasićenih i nezasićenih masnih kiselina varira zbog sezonskih promena, kao i starosti životinje, a naravno i od ishrane životinje.

Sadrži oleinsku, stearinsku, palmitinsku i miristinsku masnu kiselinu. U većim količinama sadrži i holesterol (225mg/100g). Takođe se u njemu mogu naći i mineralne materije, a najviše ima natrijuma, kalcijuma, fosfora, kalijuma i magnezijuma.

Maslac je važan izvor vitamina A. Količina ovog vitamina varira u odnosu na godišnje doba. Žuta boja maslaca potiče od karotena i donekle je pokazatelj njegovog sadržaja. Takođe sadrži vitamine E i D.

Margarin je proizvod sličan maslacu, dobija se iz ulja i masti koje su mnogo jeftinije sirovine od onih od kojih se dobija maslac. Za proizvodnju maslaca najčešće se koriste palmino ulje, kokosovo, kikirikijevo i sojino. Biljni margarini ne sadrže mineralne materije. Jedino se u procesu proizvodnje dodaje natrijum hlorid. Margarini se sve češće obogaćuju vitaminima A,D i E. Biljni margarin ne sadrži holesterol. Ono zbog čega margarin dobija negativne poene su trans masne kiseline. One nastaju u toku hidrogenizacije, a to je proces dodavanja atoma vodonika biljnim uljima kako bi iz tečnog prešla u čvrsto stanje.

Dakle, šta je štetnije?

Maslac sadrži veliku količinu holesterola i aterogene masne kiseline i ima visok aterogeni indeks. Ove masti se dovode u vezu sa nastankom kardiovaskularnih oboljenja i pojavom gojaznosti. Sa druge strane, margarin sadrži trans masne kiseline koje su takođe uzročnici mnogih oboljenja. Međutim kako je tehnologija napredovala, danas na tržištu možemo naći i margarin bez trans masnih kiselina.

Šta na kraju koristiti?

Na kraju je odluka samo na vama. Treba imati u vidu da obe namirnice imaju svoje negativne strane i da za koju god da se odlučite, trebate u što manjoj količini da je konzumirate. Prednost bih ipak dala maslacu, zbog toga što je prirodniji.

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar
Kontakt: simicsnezana022@hotmail.rs
kontakt telefon: 060 1403050

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here