Petorica policajaca iz Pećinaca ponovo u uniformi: ZAKON (NE)VAŽI ISTO ZA SVE NASILNIKE?!

0
2998

I dok policija i dalje radi, kako se navodi u saopštenju za javnost Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici, na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u vezi sa nemilim događajem koji se dogodio u subotu 25. februara posle 22 časa ispred lokalnog kafića „Pikaso“ u Pećincima kada su napadnuti mladići iz Pećinaca, M.R. (17) i Đ.S. (19) od strane, kako tvrde pretučeni mladići, policijskih službenika u civilu i van dužnosti S.A., Đ.M., M.M., M.N. i N.P., roditelji, a pre svega, majke pretučenih mladića deset dana nakon ovog višestrukog napada govore za Sremskomitrovački portal.

Ivanka Kandić, majka maloletnog M.R. istakla je da njen sin i dalje ne pohađa školu, te da je veoma uznemiren ovim događajem:

Volela bih da se što pre završi ova agonija od koje već danima takoreći ne spavamo. Još uvek mi je u glavi slika kada sam u blizini kafića zatekla svoje dete u bolovima od zadobijenih udaraca. Zajedno sa suprugom sam zetekla i napadače na licu mesta koji su mi tukli dete, a mom suprugu zapretili da ni slučajno ne prijavljujemo slučaj policiji. I suprug i ja smo prepoznali lica koja su nam tukla dete,jer Pećinci su malo mesto i svi se međusobno poznajemo, znamo ko nosi policijsku uniformu i ko je zaposlen u Policijskoj stanici. Još mi je teže bilo kada sam se više od dva sata ubeđivala sa dežurnim policijskim službenikom u stanici da prijavim ceo slučaj i na kraju jedva prijavila.“ – objašnjava Ivanka za naš portal i pita se da li njeno dete, ona i njen suprug kao građani ove države imaju ista prava kao i svi ostali koji žive u Republici Srbiji i da li isti zakon važi za nasilnike bez obzira nose li značku ili ne.

Anđelka Stanković, majka devetnaestogodišnjaka, inače mladića iz osetljive društvene grupe, ističe za naš portal da joj sin već više od nedelju dana ne ide na posao i da je veoma zabrinuta zbog njegovog psihičkog stanja:

Od kako se dogodio napad na moje dete, uznemireni smo i suprug i ja. Sin je obavio lekarske preglede kod psihijatra koji mu je prepisao terapiju, s obzirom da tokom noći bunca u snu, zatim se probudi umokren i vidno uznemiren ubeđen da ga napadači jure. I mlađi sin mi je uznemiren, ne ide u školu jer se plaši, kako kaže, toga što je zgrada policije preko puta škole. Teško mi je i kada idem na posao koji je u blizini lokalnog kafića i prođem pored mesta gde mi je pretučen sin.“ – kaže zabrinuta Anđelka, majka mladića romskog porekla koji je bio na meti napadača.

Podsetimo, dva dana nakon napada Policijska uprava u Sremskoj Mitrovica izdala je saopštenje za javnost u kojem se, između ostalog, navodi da je izveštaj o celom slučaju prosleđen nadležnom tužilaštvu, te da se utvrđuje eventualna odgovornost policijskih službenika.

Miroslav Radojčić, otac napadnutog sedamnestogodišnjaka, koji je zatekao napadače u trenutku kada su tukli njegovo dete, a potom njemu pretili, pita se šta bi bilo da po dojavi S.M., druga njegovog sina, nije došao na lice mesta:

„I jedan i drugi napadnuti mladić su prepoznali napadače još dok su ih tukli i pretili im da će ih gepekovati, a i sam sam shvatio ko je u pitanju u trenutku kada su mi S.A. i Đ.M. uz zavrtanje ruke i uzimanje ispod brade zapretili da ni ne pomišljam da sve što sam zatekao prijavim policiji da ne bi prošao kao sin. Siguran sam da je sve zabeleženo na barem jednoj od kamera video nadzora, s obzirom da je u pitanju strogi centar i da se u tom delu ulice nalaze javni objekti.“ – navodi Miroslav i pita se da li je moguće da se utvrđuje eventualna odgovornost policijskih službenika, kako stoji u zvaničnom saopštenju policije, kada su mu se u trenutku kada ih je zatekao na delu napadači lično obratili, napali i pretili.

Branislav Stanković, otac devetnaestogodišnjaka, odmah posle napada ni posle dva sata ubeđivanja sa dežurnim policijskim službenikom nije uspeo da prijavi slučaj u stanici u Pećincima, o čemu postoji video zapis zabeležen njegovim mobilnim telefonom:

Ključno pitanje koje postavljam je zbog čega su ta petorica policajaca u civilu van dužnosti, za koje su mi sin i otac druga mog sina koji ih je zatekao na delu rekli da su napadači, bili u stanici u trenutku kada sam došao da se raspitam gde mi je dete i da li ga je neko od njih tukao. Kao pripadnici romske nacionalne manjine pitamo se da li zakon podjednako važi za sve i zbog čega dežurni policijski službenik nije odmah primio moju prijavu o napadu. Ni moj sin, ni njegov napadnuti drug, nemaju policijske dosijee. Da sutradan nisam ceo slučaj sa sinom prijavio Odeljenju kriminalističke policije u Sremskoj Mitrovici, možda bi ovaj slučaj bio zataškan.“ – ističe zabrinuti otac.

Prema rečima mladića koji su dobili telesne povrede, a o kojima svedoče detaljni lekarski nalazi, u nedelju 26. februara zajedno sa roditeljima dali su izjavu Odeljenju kriminalističke policije Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici u kojima su do detalja opisali kako se dogodio ovaj višestruki napad.

Obojica pretučenih mladića ne znaju šta je motiv ovog napada na njih, ali ono što jedino mogu da povežu sa napadom je to što su prethodno veče, 24. februara u tom istom lokalnom kafiću imali incident sa N.Ž, koji je, prema rečima napadnutih mladića, takođe zaposlen u Policijskoj stanici u Pećincima zbog, kako tvrde, neke devojke.

Da li se u ovom slučaju radi o klasičnoj osveti pojedinih policijskih službenika u civilu a sve zarad incidenti koji su imali pretčeni mladići sa njihovim kolegom N.Ž. koji je prethodno veče van radnog vremena učestvovovao u pomenutom incidentu ili je u pitanju zastrašivanje maloletnog lica i lica iz osetljive društvene grupe na brutalan i bahat način iz nekog drugog razloga, pitaju se roditelji napadnutih mladića i šalju jasnu poruku: želimo istinu i sprovođenje zakona podjednako za sve nasilnike bez obzira na to da li nose uniformu ili ne.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here