Posle 4 dana i noći u izbegličkoj koloni, Marica spas našla u Sremu!

1
1714

Navršava se 28 godina od akcije „Oluja“ kada je hiljade Srba prognano sa svojih ognjišta u Hrvatskoj. Najveći broj izbeglih Srba iz Hrvatske smestio se u Vojvodini. Trebalo je započeti život iz početka, bez krova nad glavom, posla i bilo kakvih uslova za život. Jednu takvu životnu priču podelila je Marica Damnjanović, koja danas sa svojom porodicom živi u Sremskoj Mitrovici.

Jedno detinjstvo je prekinuto, rodna kuća u Vrbniku nadok Knina, škola i prijatelji izgubljeni su te 1995. godine u vihoru rata, objašnjava Marica Damnjanović koje je tada imala 13 godina. Ona je jedna od preko 200 hiljada prognanih lica sa teritorije Hrvatske u vojnoj akciji Oluja.

U izbegličkoj koloni putovalo se četiri dana i četiri noći. Prva destinacija gde su osetili slobodu i spokoj je Niš, kaže Marica. Posleratne godine bile su teške putovalo se iz mesta u mesto od stana do stana… a krov nad glavom sa suprugom i sinom konačno je pronašla 2018. godine u Sremskoj Mitrovici gde im je stan ustupljen na korišćenje od strane države u saradnji sa Evropskom unijom.

Danas, kako kaže, ona srećno živi sa suprugom i dvoje dece, a rodni kraj posećuju kada im vreme i obeveze to dozvole.

Da podsetimo, vojno – policijska akcija „Oluja“ počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije na Republiku Srpsku Krajinu. Područje je napustilo gotovo celokupno srpsko stanovništvo. Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije, u vojno-policijskoj akciji „Oluja“ je ubijeno i nestalo više od 1.800 Srba, a proterano više od 250.000.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Jovana Stupar/Stv)

1 COMMENT

  1. DZABE BJEZANJE, POTROVACE NAS KA PARCOVE ODJE U SRIJEMU, SMRDI CIJELI GRAD NA NESTO, IMALI ODJE NEKO DJE SE MOZE ZALITI??!?! CIJELI GRAD SMRDI, OCERA NAS JE USTASA A ODJE TREBA SVI I VI DOMACI I MI DA POKREPAMO OD SMRADA. NE MERE SE DISATI STA TO CIJELI GRAD SMRDI SVAKO JUTRO I NOC, LJUDI MOJI TA OVO JE STRASNO, JESU LI SVINJE STA JE TVORNICE NEKE????

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here