POSLE IZBORA: (Iz)vanredno stanje

0
2106

Krečenje i Selidba.

Pojave epskih razmera i katastrofalnih posledica. Javljaju se periodično, manje ili više planirano. Zapravo, to je jedna ista elementarna nepogoda, samo što je krečenje selidba u mestu. Stan, kuća i dvorište posle njih izgledaju kao da ih je višekratno posećivala Katrina, čuvena uraganska carica. Evo već treći dan pred kuću mi se uselila čerga, samo još vatru da raspalimo, odnekud će već da zazveckaju daire i zajeca gitara, jer u ušima mi bruji ceo repertoar iz “Cigani lete u nebo“.

PIŠE: Marina Kitanović Vasić

Radosti otkrića

Kad krenu pripreme za krečenje, pa kad zađem u ćoškove i sve ispreturam, malo-malo pa mi se otmu uzvici: “Jaaaaaoooo, vidi ovo!“ ili “Jaaaaaaoooo, otkud ovo ovde!“ Time, redovno, celu familiju prekinem u zabušavanju i okupim ih na “licinom mestu“. Nema veze što su to retorički uzvici, upućeni, dakle, isključivo mojoj malenkosti. Ne mogu da opišem koliko me obraduje kad pronađem levu čarapu i desnu rukavicu da ih konačno uparim sa onim jadnicama koje čame po fiokama, plus kojekakve sitnice za koje sam nedeljama i mesecima mislila da su volšebno nestale, da su ih odnela dvojica na štapu, ili da sam ih, mahinalno, zavrljačila u kontejner u nekom od mojih “a danas ćemo da pravimo veliko spremanje“ napada.

Feng šui

Otkako je sve u ovoj zemlji Made in PRC, počeli smo masovno da se ložimo na taj feng šui. Ukratko, da bi nam u životu sve bilo potaman, treba da uredimo prostor tako da energija slobodno protiče kroz njega. Sve posle toga, zapad, jugozapad, ženska strana, muška i ostale strane sveta i vašeg stana u njemu, pogodna mesta i načini za prizivanje ljubavi, zdravlja i novca u svačiji život, ublažavanje onih negativnih uticaja koje silom prilika ne možemo da otklonimo, sve to dođe mi k’o jedno veliko špansko t.j. kinesko selo. Postane mi jasno tek kad dođe do odeće: sve što niste obukli dve godine, ili je pocepano, ili ste prerasli – bacite. Krečenje je idealno vreme za takve akcije. Ujedno to je odlična vežba za samokontrolu i prilika da naučite kako, ipak, možete da živite bez one majice koja ima fleku od čokoladnog sladoleda, boja joj je isprana do neprepoznatljivosti, osim te fleke, naravno, a kupili ste je jednom davno kada ste bili na moru, i u njoj ste prvi put izašli na sudar sa onim ne-znam-kako-se-zvaše-al-je-bio-mnogo-sladak čovekom vašeg života. Dakle, posle takvog katarzičnog iskustva, mogu samo da se osećam preporođeno. Ili ću celog života da kinjim sebe pitanjem “Šta mi je to trebalo?“ A narodna mudrost lepo kaže: “Posle krečenja nema kajanja“.

Završni radovi

Ah, kako to lepo i relaksirajuće zvuči! U stvari sve se svodi na rintačenje u cilju otklanjanja majstorskog potpisa, koji svaki priučeni, profesionalni ili amaterski moler ostavlja na prozorskim okvirima, staklenim površinama, ragastovima i vratima. Pod će, koliko god da ste slojeva novina prostrli, dobiti tufnasto-tačkasti dezen, koji se uklanja uz pomoć plastičnog džaka (koji ste sačuvali kad su vam ono zimus rođaci sa sela poslali krompir), dve do tri grube krpe i kofe vode. Ništa paročistači, ništa magične krpe. Samo gruba fizička sila koju treba primeniti srazmerno tome koliko je majstor bio aljkav.

Pakovanje

Sada, kada se prozori blistaju, kada se zavese vijore ispuštajući bohorsko-lenorovske mirisne note, kada se tepih, opran i osušen na vrelom letnjem suncu, ponovo miluje sa vašim stopalima, kada je sve nekako veselo i vama se cvrkuće, sada, sve ono što ste vadili pre nekoliko dana, treba ugurati nazad u regale, vetrine, ormane, police. I, gle čuda, nameštaj deluje kao da se skupio od pranja, iako sigurno niste uključivali centrifugu. Iju! Šta sad?! Pa, ništa, sad ili opet onaj Kinez Feng, ili čekove, pa u prodavnicu nameštaja. Ko može da izdrži toliki luksuz.

Pet minuta za sebe

Konačno, i krečenju je došao kraj. Sada treba srediti i sebe, jer posle sveg onog ribanja, raščišćavanja i surovog obračuna sa mangupima u svojim redovima, vi izgledate kao da vas je poplava izbacila. Nokti su iskrzani, izlomljeni, koža na rukama suva i gruba, kosa ulepljena…. Kada i tuš nisu dovoljni. Pereš se, a nikako da budeš čist. Opet novčanik u ruke, pa u prvu parfimeriju na obnavljanje zaliha losiona, kupki, krema i ostale razbibrige da se žena povrati u normalu.

Faktor mazohizma

Selidba se, najsrećnijima, u životu desi jednom do dva puta. Krečenje je mnogo češća pojava, koju, zaboravni kakvi jesmo, imamo običaj da ponavljamo svake druge godine, a ako imamo sklonosti ka mazohizmu, onda je to obavezni godišnji hepening i ritual. Oni oprezni, sračunati i umereni, moluju svake godine drugu sobu u kući. Pravi mazohista pogodi majstora da mu đuture okreči celu gajbu. A vrhunac mazohizma je kad to radite kao sam svoj majstor!
I, na kraju:

Majstori, majstori!

MAJSTORI U KUĆI

Majstore zatekoh
na krovu stare kuće
menjaju slomljen crep
majstori na krovu
majstori unutra
majstori, majstori
ko vas je zvao
zašto dirate moj crni krov
na kojem stoji roda bela
na kojem raste trava kudrava
moj krov u podnožju dugog veka
zašto ste mi kuću zauzeli
zašto ste napali
čekićima ekserima
četkama bojama
majstori majstori
izlazite pustite me
da sam kuću uređujem
ne čuju oni
ukucavaju moje kosti
farbaju mojom krvlju
iznose iz mog srca
nameštaj stari
nepodnošljivi majstori
njih trideset sede na meni jednom
doći će kažu čuven gost
loviće maglu po šumarcima
sa tvojom će se kućom sudariti
mora da bude kao iz bajke
evo tebi ogledalo
češljaj smeh u njemu
lice ti je poduprto
železnom tugom
majstori majstori
šta ste učinili
to nije moja kuća
to moj gost nije
to više nisam ni ja

(ALEKSANDAR SEKULIĆ)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here