Predlozi za odmor sa decom: NOVI SAD i VRNJAČKA BANJA

0
327

Planiranje odmora sa decom, uvek je zabavan, ali istovremeno nimalo lak zadatak koji pokreće niz pitanja: kuda se uputiti, gde je najsigurnije za naše najmlađe, gde najzabavnije, šta je sve neophodno poneti…

Deca se već od prvih koraka upoznaju sa svetom oko sebe i samim tim, red je upoznati ih sa prirodnim lepotama naše zemlje.

Novi Sad i Vrnjačka Banja

Srbija je prelepa i prepuna skrivenih oaza koje su savršene za pravo porodično uživanje sa mališanima. Pored toga, gotovo u svim delovima Srbije, mogu se pronaći netaknute šume, proplanci i livade, banje kao i važni istorijski lokaliteti koji su neizostavan deo naše bogate kulture i tradicije. U ovom blogu izdvojili smo kao savršena mesta za obilazak Novi Sad, prestonicu Vojvodine, kao i jedan od naših najpoznatijih izvora lekovitih voda, Vrnjačku Banju.

Novi Sad znamenitosti

Novi Sad i njegove mnogobrojne turističke atrakcije neprestano privlače pažnju kako stranih tako i domaćih posetilaca. Autentična vojvođanska atmosfera, mirno i lepo okruženje kao i mnoštvo istorijskih lokaliteta, samo su neki od razloga zbog kojih je Novi Sad idealna destinacija za čitavu porodicu i gotovo sve uzraste.

Planiranje odmora sa decom može biti novo i ponekad veoma stresno iskustvo za mnoge mlade roditelje. Upravo zbog toga izdvojili smo nekoliko lokacija koje su savršene kako za radoznalu dečicu, tako i za njihove roditelje.

Tvrđava Petrovaradin

Petrovaradinska tvrđava je smeštena na samoj obali Dunava i zbog svoje posebnosti, lepote, kao i kulturnog značaja, zaista predstavlja jednu od nezaobilaznih turističkih destinacija ovog grada. Prostranost, vijugave staze, nestvaran pogled koji se pruža sa nje, kao i muzej koji se nalazi u srcu tvrđave idealni su razlozi zašto se baš ovuda zaputiti sa vašom decom.

Takođe, na Petrovaradinskoj tvrđavi nalazi se nekoliko veoma istaknutih znamenitosti koje zaista ne bi trebalo zaobići. Jedna od njih jeste mogućnost obilaska podzemnih i skrivenih hodnika tvrđave. Takav obilazak posebno bi se dopao malo starijoj deci i predstavljao bi pravu, malu porodičnu avanturu.

Pored toga, tokom razgledanja tvrđave na raspolaganju su vam i veoma posvećeni i pristupačni vodiči, koji su uvek spremni da odgovore na sva vaša pitanja i dodatno vam objasne čitavu istoriju Petrovaradina koja seže još u davna vremena rimskog carstva.

Novosadski pijani sat

Još jedan od čuvenih simbola Novog Sada, pijani sat, nalazi se upravo na ovoj tvrđavi i zbog svog neobičnog nadimka može biti zabavan deo posete vašim najmlađima. Ono što ovaj specifičan sat posebno izdvaja od svih drugih satova jesu njegove zamenjene kazaljke. Naime mala kazaljka je ta koja pokazuje minute, a velika sate.

Novosadska astronomska opservatorija

Ono što bi najviše moglo da obraduje mališane jeste Novosadska astronomska opservatorija i Planetarijum. Ovo je idealna prilika da se mališani zabave, ali da ujedno nauče nešto novo. Vodiči su i više nego radi da prenesu deci i roditeljima razne zanimljivosti o našoj galaksiji, planetama i zvezdama. Planetarijum je otvoren za posete četvrtkom od 20h i ulaz je slobodan. Pogled koji se prostire je sasvim nestvaran i potpuno smo sigurni da će uspeti da jednako oduševi i decu i roditelje. Poseta ovom planetarijumu je idealna prilika za porodično okupljanje i druženje.

Poseta Vrnjačkoj Banji

Pored toga što je Vrnjačka Banja daleko poznata po svojim mnogobrojnim prirodnim lepotama i izvorima tople, lekovite vode, vremenom se razvila u pravi mali raj koji je savršen za porodice i dalji napredak turizma.

Vrnjačka banja apartmani

Odlazak na odmor sa decom zahteva mnogo planiranja i gotovo svim roditeljima je od velike važnosti da pronađu najbolji i najkomforniji smeštaj za svoju porodicu. Vrnjačka Banja nudi niz luksuznih i udobnih apartmana koji će vaš porodični odmor dodatno ulepšati, a komfor i bezbednost će roditeljima olakšati i upotpuniti odmor. Mnogi apartmani su idealni za porodice i sadrže sve što je neophodno za idealan porodični odmor.

Vrnjački fijaker

Obilazak Vrnjačke Banje sa najmlađima mora da sadrži i nezaobilaznu posetu vrnjačkom fijakeru. Verujemo da će vožnja fijakerom i neposredna blizina  najlepših konja mališanima predstavljati poseban doživljaj koji će dugo pamtiti. Ipak, i za roditelje ovo iskustvo može biti idealna prilika da se odmore od brzine grada, kao i svakodnevne gužve.

Tokom posete Vrnjačkoj Banji čitava porodica će uživati u miru, čistom vazduhu i predivnom okruženju. Ovo najpopularnije srpsko lečilište predstavlja idealnu oazu zdravlja i mira u kojoj svaki član porodice, bez obzira na svoj uzrast, lagodno može uživati. Mnogi tvrde da se Vrnjačka Banja najbolje može doživeti i osetiti upravo kroz, sad već tradicionalnu, vožnju vrnjačkim fijakerom.

Vrnjački park

Ukoliko tragate za prostranim i ujedno prelepim okruženjem u kojem možete pustiti decu da razdragano trče i da uživaju u svim čarima čistog vazduha i prirode, park koji se nalazi u samom srcu ove lekovite banje je idealna lokacija za vas i vaše mališane. Park se prostire na skoro neverovatnih 60 hektera koji su prelepo održavani i uređeni. Sređivanje parka počelo je još u 19. veku i do danas se neprestano radi na njegovom ulepšavanju i napretku. Mnogi strani i domaći turisti redovno uživaju u njegovom miru, četinarima, zelenim površinama i atrakcijama.

Nadamo se da vam je ovaj tekst dao dodatne ideje i dobre savete za idealan porodičan odmor. Svakako, čari Novog Sada i Vrnjačke Banje je neophodno iskusiti i doživeti iz prve ruke, a verujemo da će vaš odmor sa decom biti nezaboravno putovanje koje će vam stvoriti predivne uspomene. Ukoliko želite da saznate još dobrih ideja i korisnih saveta pozivamo vas da to pronađete u blogu odmor sa decom u Srbiji.

(Jelisaveta Simić/Bookaweb)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here