Priča o diskriminaciji dece iz Pećinaca potresla sve, stigla i do Vučića – i ništa

0
710

Priča o diskriminaciji dece iz Pećinaca potresla je sve koji su je čuli i na kraju stigla i do predsednika Aleksandra Vučića. I ništa. To je epilog izbacivanja iz vrtića one dece čiji su roditelji praktično kažnjeni zbog drugačije političke pripadnosti. Najveću kaznu međutim trpe deca. Kako provode dane bez drugara? U moru igračaka, a suštinski usamljeni.

„Parkić pored vrtića i moje dete dođe u taj park, popne se na tobogan i gleda decu u vrtiću i kaže: „Mama, kad ću ja ići da se igram s mojim drugom Zlajom?’ To mi je najteže. Par puta su mi krenule suze na oči jer moje dete gleda decu u vrtiću, a ono ne može da ide, kaže mama Jelena Mihajlović.

Petogodišnja Nađa iz Pećinaca zato već šesti mesec provodi kod kuće. Toliko je prošlo otkad, voljom lokalnog moćnika Milorada Pantića Lukija, a zbog tate koji je opozicioni aktivista, za nju u njenom vrtiću nema mesta.

Raspust je samo jedan od izgovora koji njena mama svakodnevno smišlja ujutru kada treba krenuti u vrtić. A Nađa samo jedna od dece koja su u septembru prošle godine izbačena iz vrtića. Izbačena je i Darja koja sa roditeljima i dvoje braće živi u selu Obrež, 20-ak kilometara udaljenom od Pećinaca. Ona je treće dete u porodici Glamočanin.

Ona ima 3 godine, od prve godine je išla u vrtić i samo odjednom nema mesta u vrtiću i nju su izbacili“, priča Draženko Glamočanin. I sve navodno zato što tata u tom trenutku nema posao. A u stvari, uveren je, sve je promenio jedan poziv uoči prošlih izbora i jedno pitanje.

Da li moja porodica daje glas za Vučića. I ja sam onda odgovorio da me ne interesuje nijedna stranka, ni Aleksandar Vučić niti niko i prekinuo sam joj poziv“, priseća se Glamočanin.

Danas žive posledicu ovakvog odgovora. Tata je morao da nađe posao isključivo u trećoj smeni, mama radi stalno u prvoj da Darija nikada ne bi bila sama.

Srećemo se na vratima, ja sedam u auto i idem na posao, radim celu noć, ujutru ja dolazim u 5.30 kući, ona me čeka na vratima i ide na autobus. Tri dana i dve noći nema spavanja, ja i supruga se ne viđamo uopšte. I to je to“, kaže Glamočanin.

S druge strane, Nađini roditelji se bave ratarstvom, pa ona ide i na njivu.

Ovo je bašta koju mi sad uskoro treba da sejemo, gde ću ja ostaviti dete ili ću je non stop voditi sa mnom, ja više ne znam…“, kaže Nađina mama.

Mom detetu najviše nedostaju deca. Moram da idem da tražim po Pećincima neko dete koje bi se igralo sa njom“, jada se mama Jelena.

Nađa Mihajlović, Jakša i Sofija Mažić, Darija Glamočanin, imena su dece kojima su predškolske ustanove u Pećincima, odnosno u Obrežu, zatvorile vrata i diskriminisale ih zbog političke pripadnosti njihovih roditelja – utvrdila je to i poverenica za zaštitu ravnopravnosti i vrtiću izrekla opomenu. I posle svega – ništa! Zato roditelji pitaju, da li je od poverenice ipak „jači“ Milorad Pantić Luki, poverenik SNS-a u Pećincima.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Maja Nikolić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here