PRIVATNI FAKULTET, A JASLE DRŽAVNE! Ko je sve u Mitrovici sa Trivinom diplomom?

6
10831

I nekoliko dana nakon privođenja bivšeg upravnika mitrovačkog zatvora Trivuna Ivkovića i još 17 lica upletenih u prodaju falsifikovanih diploma, strasti u gradu kao da se ne smiruju. Nepravda koju su Mitrovčani u gro planu gledali decenijama, nemoćno posmatrajući kako su đaci iz poslednjih klupa volšebno dolazili do sumnjivih fakultetskih diploma i postajali funkcioneri, izbila je, poput vulkana, proteklog vikenda na površinu i začas postala glavna tema u gradu.

U istom gradu u kojem je na spisku nezaposlenih gotovo hiljadu Mitrovčana sa fakultetskom diplomom (onom državnom), u zemlji u kojoj se Vlada bestidno hvali kako je svojoj visokoobrazovanoj omladini omogućila da rade za tričavih 26000 dinara i da za to budu neizmerno zahvalni “Jednom&Jedinom” vođi kojeg mesecima nezahvalnici sa RTS-a ne puštaju u svoj program da žvalavi sa Milomirom Marićem i svađa se sa zamišljenim sagovornicima, elem u tom istom gradu, a reč je dakako o Sremskoj Mitrovici, ispada da bezobrazno mnogo funkcionera na vlasti (pa i u opoziciji) ima diplome “sumnjivog” fakulteta, upravo onog kojeg je Tužilaštvo apostrofiralo kao sklonog prodaji svojih diploma.

Mnogi su već zaboravili da je celokupna pošast zvana “privatni fakulteti” svoje prve izdanke imala u Zoranu Boškoviću, fotografu i prvom demokratskom predsedniku skupštine opštine, inače Čankovom kumu, koji je sada zaposlen u JP “Vojvodina Vode” kao nekakav visoko obrazovani stručnjak. Pa i Vasilije Radosavljević, Vasa PDV, bivši konobar i prodavac bresaka, kadrovik DSS-a, pojavljuje se u javnosti čas kao ekonomista, čas kao pravnik, u zavisnosti od situacije i potrebe.

Da se i ne pominje čuveni profesor, poznatiji kao “Magarac”, koji je nekad držao butik i organizovao takmičenja za Mis Srema na kojima je slučajno pobeđivala njegova supruga, a posle toga, navodno doktorirajući u Sarajevu tokom rata, postao predavač na privatnoj visokoškolskoj ustanovi čiji je osnivač Novosadski vašar.

Ipak, u poslednjih desetak godina cela ova stvar sa diplomama privatnih fakulteta kao da je metastazirala. Svaki partijski osvešćeni ponavljač ili propali student koji drži do sebe, odlučio je da nabavi po jedno šareno papirče, zlu ne trebalo. Ne znam da li je to Ivkovićeva zasluga, to će Tužilaštvo i sudovi da utvrde, ali znam da su dva od tri pomoćnika mitrovačke gradonačelnice “Trivine bebe”, navodno studirajući u starosnoj dobi kad im je primerenije bilo da decu vode u vrtić ili čak da šetaju unučad – reč je o Bogdanu Kuzmiću (ex-DSS, SNS), bivšem kafedžiji i Radoslavu Paniću (SPS), inače poljoprivredniku.

Javna je tajna da skoro pola načelnika u mitrovačkim gradskim upravama bez državnog fakulteta. Čak i naš jedini poslanik u Narodnoj skupštini, domazet pristigao iz Velike Ivanče u Mačvansku Mitrovicu, Tomislav “jedan veliki drmr” Janković, ima diplomu privatne fakultetske “institucije” iz Zaječara.

Da ih sve ne nabrajamo, ne iz opreza, ili daleko bilo – straha, već zbog toga što je sasvim realna mogućnost da nekog preskočimo, toliko se nakupilo tih “intelektualaca” po hodnicima i kancelarijama Gradske kuće, ne samo na raznim funkcijama i izmišljenim rukovodećim mestima, već i iza šaltera.

Prepune su ih i ustanove kulture i lokalna javna preduzeća, pa i policijska uprava, bolnica… Kupovali diplome privatnih fakulteta, pa se uvaljivali na državne jasle, sve to uz blagoslov i pomoć političke partije. Mnogi su samo fiktivno zaposleni, čak i ne odlaze na posao, da ne smetaju onoj šačici regularno školovanih, koja radi i ćuti, govoreći “dobro je, može biti i gore”. I za Balvana, onog što je miropomazan po rođačkoj liniji od “Jednog & Jedinog” (upravo onog što bi i na RTS-u da palamudi, al’ mu ne da Žuti Bujke), kažu da je stigao do diplome srednje saobraćajne škole, iako je i osnovnu završio uz asistenciju nadležnih partijskih  drugova, u četvrtoj deceniji života.

Da ne bude zabune, ni u opozicionim krugovima nije ništa bolja situacija. Ista diploma, isto odstojanje. Do juče, siva eminancija i ideološki lider udruženja “Grad za sve nas” bio je laćarački konobar koji je osnovnu školu završio zahvaljujući projektu “Druga šansa”, deleći istu učionicu sa lokalnim Romima. Danas je on, navodno, već pretrčao u vladajući tabor, a već koliko sutra, ako se Triva i prosvetarski klan izvuku, eto i njega na funkciji sa adekvatnom diplomom privatnog fakulteta. Što bi se reklo, i opozicija balvane za trku ima!

Biće interesantno videti, nezavisno od pravca u kojem će se kretati optužba protiv Trive Ivkovića, kako će se na predizbornim partijskim listama rasporediti vlasnici diploma privatnih fakulteta, “Trivine bebe”, koliko će ih biti i kakva brda i doline će nam obećavati. Iako bi, posle ove buke, najmoralnije bilo da se udalje sa svojih pozicija i funkcija, da ih narod ne ismejava i da, najzad, počnu pošteno da zarađuju svoje plate, adekvatne znanju i struci koju su imali pre kupovine „Trivine diplome“.

Jer ako dočekaju narednu predizbornu kampanju, zar će politički protivnici i sveukupna javnost imati većeg užitka nego ukazivati na njihove njuške, na štetu stranaka na čijim bi se listama nalazili? Drugim rečima, posle svega „bilo bi dobro da Trivine bebe izlaskom sa terena pojačaju svoje ekipe„.

Zbog budućih pokolenja i sve one dece koja se sada školuju na državnim univerzitetima verujući da ova zemlja ima budućnost.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Milan Milivojević)

6 COMMENTS

  1. Svaka ti cast za tekst, samo si trebao napisati ime lacaračkog konobara 😀
    Lacarci znaju na koga se odnosi, ali zbog sire populacije 😀
    Nije konobar nego kafedzija, tako je sam sebe nazivao.

  2. Konačno se neko inteligentan ohrabrio da napiše ovakav tekst, svaka čast,istina se ne može sakrivati večno,još jednom,bravo!!!!

  3. Svaka Vam čast. Bilo bi veliko čudo da Mitrovački balvani nemaju kolege na malo širem prostoru, nije samo Mitrovica, raširilo se to kao kuga.

  4. Ništa čudno, privatni fakulteti u Srbiji su se izrodili u svoju suprotnost. Prodavnice za kupovinu malo „pameti“ onima koji imaju moć, ali im fali „pamet“, verifikovana kroz diplomu. Spisku treba dodati Bajata, Gangulu, Slinu, guvernerku, Tomu grobara …… i ko zna koliko dece čiji roditelji to mogu da plate. Očekivati rešenje od države je iluzorno, jer je država i dozvolila njihvo osnivanje, a plitičari i njihova deca su klijentela. Niko ne zna kako se ti fakulteti akredituju, disertacije se ne pothranjuju u repozirorijum doktorskih disertacija koji je dostupan javnosti, procedure izbora u zvanja su isto „tajne“ – nema ih na sajtovima fakulteta. Kada postavite pitanje transparentnosti, dobija se odgovor da se materijal nalazi u biblioteci fakulteta u papirnoj formi. U XXI veku u papirnoj formi :)). Registar visokoškolskih ustanova u Srbiji je smehotresna olimpijada. Mnogi fakulteti nemaju ni adresu, nemaju rešenje o akreditaciji…. Pa, UN u NP, čiji je vlasnik bio pokojni Zukorlić nikada akreditaciju nije ni imao, a on je bio u predsednik odboru za visoko obrazovanje Skupštine Srbije. Pošto su to sve fakulteti društvenog „nauka“, čiji kadrovi nikom živom ne trebaju, a zapošljavaju se preko politike ili roditelja koji debelo plaćaju, administracije Srbije je užas-leglo nesposbnih ljudi. Posledice već osećaju građani, a tek će kada ode stari kadar sa državnim školama. Naravno, ima problema i na državnim UN, ali to su promili u odnosu na ovo kaljugu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here