Proces apliciranja za američku vizu: „Korak po korak“ vodič

0
356

Strpljenjem i detaljnom pripremom do američke vize: Kako teče proces apliciranja?

Ako planirate da posetite, studirate ili radite u Sjedinjenim Američkim Državama, moraćete se upustiti u složen proces apliciranja za američku vizu. Putovanje je divna prilika da upoznate novu kulturu i stekne uvid kako neki sistemi funkcionišu.

Za mnoge to izgleda kao veoma složen i komplikovan proces, ali ne brinite – ovaj vodič je tu da vam pojednostavi svaki korak i da odgovor na pitanje; kako da apliciram za američku vizu?

Različitih tipova američkih viza

Najčešći tipovi viza za koje ljudi apliciraju su neimigrantske vize. U ovu grupu spadaju:

Turistička viza za SAD

B1 viza za Ameriku je za osobe koji putuju u Ameriku zbog posla. U ovom slučaju nemate mogućnost rada.

B2 viza za Ameriku je u turističke svrhe. Takođe ne dozvoljava rad na tlu Amerike, već isključivo posetu radi zadovoljstva, prijateljima ili rodbini.

Obe opcije se gledaju kao turistička viza za Ameriku, s tim što imaju male razlike.

Poslovna viza za SAD

H1B viza namenjena je visokokvalifikovanim radnicima, najčešće sa specijalnim zanimanjem. Uglavnom sa diplomom. S druge strane, L1 viza je za ljude koji se premeštaju s jednog na drugo radno mesto, unutar velikih kompanija.

Studentske vize za Ameriku

Studentske vize za Ameriku su F1 i M1 viza.

F1 je za studente koji upisuju koledže i univerzitete. Dok je M1 viza za osobe koji upisuju stručne škole.

Priprema za apliciranje za američku vizu

Određivanje tipa vaše vize

Najpe, identifikujte kategoriju vize koja odgovara vašoj svrsi putovanja. Svaki tip ima specifične zahteve i zahteva određena dokumenta. Vodite računa da ne pogrešite.

Sakupljanje potrebne dokumentacije

  • Do kada važi pasoš – uverite se da vaš pasoš važi najmanje šest meseci nakon vašeg boravka u SAD.
  • Finansijski izvodi – dokaz o finansijskoj stabilnosti je ključan, jer tako dokazujete da možete sebi da priuštite boravak.
  • Dokazi o zaposlenju ili studiranju – dokumenti poput pisma o prijemu ili ponuda za posao su ključni.
  • Dodatna dokumentacija na osnovu tipa vize – u zavisnosti od vaše vize, možda će vam trebati dodatni papiri – poput itinerera putovanja za turiste ili radnih certifikata za određene radne vize.

Popunjavanje onlajn prijave i apliciranje

Formular DS-160 za neimigrantske vize

Prilikom popunjavanja formulara, imajte u vidu da ste ograničeni vremenom. Zato pažljivo čitajte i vodite računa kada unosite podatke. Čak i najmanja greška, može uticati na status vaše prijave i dovesti do toga da budete odbijeni.

Dokumenta i plaćanje takse

Pažljivo pročitajte koja su vam sve dokumenta neophodna i iznos takse za vizu. Od tipa vize zavisi i visina takse.

Zakazivanje vašeg intervjua

Nakon što podnesete zahtev za dobijanje vize, potrebno je da se pripremite za razgovor. Tokom intervjua budite spremni da odgovarate na pitanja o vašim planovima putovanja i namerama. To su najčešće pitanja u vezi sa svrhom posete i vezama sa zemljom.

Imajte na umu da se pitanja razlikuju u odnosu na tip vize za koju aplicirate. Nemojte se držati šablona, zato što ih nema. Spremite se za to.

Šta nakon intervjua?

U određenim slučajevima obrada viza može potrajati. Ponavljamo, to najviše zavisi od svrhe vašeg putovanja i tipa vize. U slučaju da vaš zahtev bude odbijen, neće vam preostati ništa drugo, nego da ponovo aplicirate.

Dodatni saveti za apliciranje i intervju

Budite mirni i staloženi. Važno je da se temeljno upoznate sa svim procesima i nema razloga da vaša prijava bude odbijena.

Ako niste sigurni, onda je najbolja opcija agencija za američku vizu. Tako ćete biti sigurni da je sve urađeno u skladu s propisima, a ujedno ćete uštedeti sebi vreme. Osim toga, uvek se možete posavetovati sa prijateljima i ljudima koji su bili u Americi i prošli proces apliciranja.

Sada ste spremni da aplicirate za američku vizu i odete na intervju. Zapamtite, strpljenje i detaljna priprema su vaši najbolji saveznici prilikom podnošenja prijave. Prateći ovaj vodič, bićete dobro opremljeni da se suočite sa složenošću apliciranja za američku vizu. Mi vam želimo srećan put i da nam javite utiske kada se vratite.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Ljiljana Bugarin)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here