Romansa između Betovena i Sremice izmišljena, a evo ko je kriv

0
1358
Foto Richard Mcall

Članak o ljubanoj romansi između čuvenog kompozitora Betovena i Sremice Žanet, o kojoj smo i mi pisali u članku https://mitrovica.info/prica-o-sremici-koja-je-betovenu-ukrala-srce/, na kraju se, zahvaljujući otkriću Vojvođanskog istraživačko-analitičkig centra (VOICE) pokazala izmišljenom.

Glavni „krivac“ za to je sajt Radio-televizije Vojvodina (RTV) koji je izmislio ljubavnu vezu između čuvenog kompozitora i žene iz Golubinaca (okolina Stare Pazove), kako bi reklamirao jednu sajamsku manifestaciju, tvrdi VOICE.

Tekst nepoznatog autora RTV-a, koji su preneli mnogi srpski, pa i regionalni mediji, među njima i naš, govori o navodnoj „prvoj ljubavi“ Ludviga van Betovena i koja je, opet navodno, iza sebe ostavila i kuvar sa receptom kolača koji je spremala samo za Betovena.

Činjenice kažu da Ženet d’Hontar nije Sremica, pošto je rođena u nemačkom gradu Kelnu. Takođe, ne postoje istorijski dokazi, niti navodi da je kolačem zavela Betovena, već su se oni kretali u istom društvu u susednom nemačkom gradu, Bonu. Dakle, romansa između Betovena i Ženet nikada nije postojala. Ne postoje relevantni istorijski dokazi da su imali ljubavnu vezu bilo kakve vrste“, piše VOICE.

Portal RTV-a je naveo „da se u kuvaru lepe plavuše koja je zavela čuvenog kompozitora nalazi i recept kolača koji je spremala Betovenu“, a koji će biti dostupan posetiocima manifestacije „Gastro Srem 2020.“ u originalnoj recepturi, 28. i 29. avgusta 2020. u Staroj Pazovi.

Provera istorijskih činjenica ukazuje da Betoven nikada nije bio u poseti Golubincima, navodi VOICE.

Takođe, ni naslov teksta na RTV-u ne poklapa se u potpunosti sa sadržajem, jer govori o vezi Betovena i lepe plavuše, ali je u stvari reč o receptu koji će se naći na turističkoj manifestaciji. Osim toga, u tekstu se najavljuje da će kolač biti prikazan i na Sajmu turizma u Beogradu i da će svi prisutni moći će da ga probaju. “, konstatuje VOICE.

(M. Milivojević/SMP/VOICE)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here