Ruma obeležila Dan opštine i slavu grada – Svetog Stefana Dečanskog

0
626

Obeležavajući Dan opštine i slavu grada Sveti Stefan Dečanski, Opština Ruma organizovala je niz svečanosti, a program je završen u petak veče u Kulturnom centru „Brana Crnčević“, gde su predstavljeni rezultati rada lokalne samouprave u poslednjih godinu dana, ali i nagrađeni zaslužni pojedinci i najbolji studenti ove opštine.

U renoviranoj Velikoj dvorani Kulturnog centra, tokom svečanosti preplitale su se istorija, duhovnost i tradicija sa napretkom, razvojem i modernizacijom, susretala se prošlost sa sadašnjošću, a sve sa vizijom bolje budućnosti.

Istorijski osvrt na 24. novembar, kada je u Rumi 1918. godine doneta odluka Velikog narodnog zbora da se Srem prisajedini Kraljevini Srbiji, a koji se praznuje kao Dan opštine, dala je u svom uvodnom izlaganju predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić, istoričarka po struci.

Tog novembarskog dana, pre 104 godine, nepunih dvadesetak dana pošto je pobednička srpska vojska 1918. godine ušla u Rumu, u našem gradu je održan skup, zbor izaslanika narodnih veća iz čitavog Srema, koji je uspešno organizovao dr Žarko Miladinović.

Istorijski značajnim odlukama ovog zbora otvoreno je novo poglavlje u istoriji Srema.

Nakon integracije u zajedničku državu Srba, Hrvata i Slovenaca u koju su, kako se nažalost pokazalo, neki narodi ušli iz posebnih, sasvim oprečnih interesa i potom više od stoleća koje je donelo niz društvenih potresa i prevrata, ratova, ekonomskih i političko-ideoloških eksperimenata i zabluda, svedoci smo da Ruma danas, prateći aktuelne projektovane državne programe i planove, stabilno ostvaruje veoma dobre rezultate – rekla je predsednica Ćirić i dodala da danas, sagledavajući različite aspekte, bez skromnosti i sa velikim zadovoljstvom konstatuje da savremena Ruma doživljava jedan od svojih prosperitetnijih perioda.

Predsednik SO Ruma Stevan Kovačević naglasio je da se sa ustanovljenjem 24. novembra kao Dana opštine, Ruma otrgla iz vekovnog istorijskog samozaborava i ponosno upisala u red lokalnih zajednica koje neguju svoje identitetske simbole i obnavljaju svoju istorijsku samosvest.

Rumska povelja za izuzetne rezultate u oblasti muzičkog stvaralaštva, kao i za doprinos promociji Opštine Ruma u zemlji i inostranstvu, uručena je vokalno-instrumentalnom etno-ansamblu „Vrelo“, a u ime laureata zahvalnost je izrazila Nataša Lovrić. Na svečanosti su uručene i zahvalnice Opštine i novčane nagrade, u iznosu od po 30.000 dinara, a specijalna zahvalnica uručena je Ministarstvu zaštite životne sredine, koju je u ime ministarke Irene Vujović primila savetnica Sara Pavkov.

Povodom svečanosti, Opština Ruma je nagradila i 27 najboljih studenata koji nisu preneli ispite u narednu godinu, a imaju prosek ocene iznad 9,5. Predsednica Ćirić im je uručila zahvalnice, monografiju Rume i novčane nagrade u iznosu od 25.000 dinara.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(S. Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here