RUŠENJE SPOMEN PLOČE NASTRADALIM JEVREJIMA: Mitrovačka sramota daleko se čula!

0
945

Rušenje spomen-obeležja Jevrejima nastradalim od ustaške ruke, učinjeno proteklog vikenda od strane još uvek nepoznatih vandala, pored lokalne javnosti, osudili su i republički organi kao i nezavisne institucije i pojedinci koji se bave zaštitom ljudskih prava.

Podsetimo, ovo spomen obeležje postavljeno je 5. aprila ove godine, prekoputa Mitrovačke gimnazije, na uglu ulica Svetog Save i Dositejeve, na mestu gde je do pre 80 godina u Sremskoj Mitrovici bila sinagoga. Već sledećeg jutra, nakon rušenja, policija je obavila uviđaj, a nadležne službe su izašle na teren, kako bi ovaj spomenik posvećen patnji i stradanju prijateljskog jevrejskog naroda vratili u prvobitno stanje.

Predsednik Skupštine grada Vladimir Pavlović tim povodom je rekao da se iskreno nada da je ovaj vandalski čin učinjen iz gluposti i neznanja i da nije usmeren protiv prijateljske jevrejske zajednice i prijateljskog jevrejskog naroda. Pavlović je apelovao na policiju i tužilaštvo da što pre nađu počinioce i da ih adekvatno sankcionišu. Dodao je da se nada da će se počinioci ubrzo naći pred licem pravde, jer kako je istako, Mitrovica je grad graditelja i stvaralaca, a ne grad vandala i rušitelja.

Istoričar Milovan Pisarri, istoričar i suosnivač Centra za istraživanje i edukaciju, istakao je da je rušenje spomen ploče u Sremskoj Mitrovici koja čuva sećanje na postradale Jevreje jednostrani čin vandalizma i da ga treba tako i posmatrati.

Ovo je jednostrani čin vandalizma, ne mislim da je celokupan stav društva – istakao je Pisarri, koji je naveo da je u Srbiji slabo zastupljeno sećanje na srpske žrtve.

Ovaj čin lokalnih vandala osudila je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Ona je poručila da skrnavljenje obeležja koja podsećaju na stradanje Jevreja u zemlji koja je pretrpela velike žrtve u borbi protiv fašizma, direktno vređa sve građane i pokazuje osnovno nepoznavanje istorije, ali i nerazumevanje opasnosti od zaborava.

Poverenica je rekla da naš narod nikada nije bio antisemitski.

Pojedinačni istupi nanose štetu demokratskom društvu i važno je da počinioci što pre budu pronađeni i sankcionisani – rekla je Janković, navodi se u saopštenju.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here