SLEDI NOVI TALAS POSKUPLJENJA: Posle toplotnog – na jesen sledi udar na džep!

1
3190
Ilustracija: foto Fenjer

U Srbiji je prethodnih meseci došlo do poskupljenja namirnica i pojedinih usluga, a kako prognoziraju stručnjaci, taj trend će se nastaviti i na jesen. Spisak usluga i roba čija je cena korigovana veliki je i kreće se od ulja i brašna, pa do benzina, prevoza, voća, povrća, struje, TV pretplate, građevinskog materijala, mesa, jaja, komunalija, cigareta, poreza, taksi, tehnike, peciva, sira, suhomesnatih proizvoda, nekretnina, nameta u bankama, alkoholnih pića, odeće, obuće…

Procenat uvećanja je različit za svaku od navedenih stavki i kreće se od 5 do čak i preko 100 posto.

Poskupljenja nisu zabeležena samo u Srbiji već i u svetu, a veliki broj proizvođača opravdanje nalazi kako u posledicama pandemije, koja je tokom proteklih godina dovela do velikih ekonomskih gubitaka, tako i u aktuelnoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Ti potresi sada dolaze na naplatu, a dodatno ih uvećavaju i ovogodišnje klimatske promene, suša, i druge vremenske nepogode ali i pad svetskih zaliha i povećana potražnja Kine.

U takvim uslovima, koji su doveli i do smanjenih prinosa kod velikih izvoznika poput Brazila, Argentine, SAD-a, Ukrajine i Rusije, cene skaču svuda pa i u srpskim trgovinama i to gotovo na dnevnom nivou. Promene se najviše osećaju kada je u pitanju hrana, jer je ona sve skuplja. Tako su neki suhomesnati proizvodi skuplji i za 26 odsto, a jaja čak i za 40 odsto, a poskupeće i kafa.

S druge strane, mnogi koji su poželeli da se skuće muku muče sa cenom građavinskog materijala, od kojih su neki poskupeli od 50 pa do neverovatnih 120 posto, što je uslovilo i povećanje cena kvadrata nekretnina i to od 2 pa sve do 10 posto u proseku.

Rast cena u %:

ulje 20
suhomesnati proizvodi 26
svinjsko meso 20
pileće meso 15
gorivo 20
struja 7,9
voda od 5 do 22
odvoženje smeća od 17 do 36
bankarske usluge 15 do 70
građevinski materijal od 50 do 120

Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije pak kažu da je za mnoge proizvode i usluge neopravdan rast cena.

Ako se nastavi ovako, značajan broj građana neće moći da sebi da priušti ni minimalnu potrošačku korpu. Po mojim procenama, sa sadašnjim posupljenjima, za prosečnu je potrebno više od 100.000 dinara, a to mnogi nemaju pa će morati neke svoje potrebe da redukuju„, kaže Goran Papović, predsednik NOPS.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here