Sa AERODROMA u Sremu poleteo PRVI HELIKOPTER proizveden u Srbiji

0
1094

Kako je saopštila kompanija EDePro, njihov besposadni helikopter „Stršljen“ X-o1 uspešno je obavio svoj prvi let na aerodromu Vojka kod Nove Pazove. Prvi let „Stršljena“ takođe predstavlja i prvi let nekog helikoptera projektovanog i proizvedenog u Srbiji. Pogonska grupa letelice je takođe domaća, razvijena u Srbiji – turbo-vratilni motor TSE-200.

Kako je u EDeProu rečeno, prvi let „Stršljena“ obavljen u subotu 18. maja u 15 časova.

Tokom prvog leta na letelici su obavljene pretpoletne provere, zapušten je motor, rotori su uspešno aktivirani i letelica je uspešno autonomno poletela, bez ljudske posade. „Stršljen“ je potom obavio svoj opitni let u režimu lebdenja, dokazujući autonomnu upravljivost i sposobnosti vertikalnog poletanja i sletanja. – saopštili su iz EDeProa.

Projekat „Stršljen“ predstavljen je prvi put kao koncept 2017. godine na sajmu IDEX u Abu Dabiju. EDePro se tada, nakon razvoja nekoliko koncepata helikoptera sa „tip-jet“ transmisijom odlučio za ozbiljniju razradu koncepta svog prvog besposadnog helikoptera sa klasičnom transmisijom koji je zamišljen kao platforma za osmatranje i dejstva po zemaljskim ciljevima. „Stršljen“ je zatim 2018. godine neznatno redizajniran i predstavljen na sajmu Eurosatory.

„Stršljenovih“ 350 kilograma korisnog tereta je 2017. godine, između ostalog, bilo planirano i za četiri TV vođene rakete vazduh-zemlja Spyder, koja se tada nalazila u fazi prototipa kao derivat EDePro rakete ALAS-a.

Uspešan let „Stršljena“ prestavlja ključnu tačku u ciljevima kompanije EDePro za ponudom tehnologije besposadnih letelica koje mogu da odgovore izazovima kako za vojne, tako i za civilne klijente. Letelica je prevashodno projektovana kao vojni VTOL za misije izviđanja, nadzora, elektronskog ratovanja i jurišne primene. – poručuju iz EDeProa.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(tangosix.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here