SAVET PSIHOTERAUTA: Nikad ne gubite nadu u bolje sutra!

0
5475

Kada je Pandora otvorila kutiju i u njoj kao poslednja ostala nada, već tada je jasno poslata poruka čovečanstvu da ma šta god da se desi nadu nikada ne treba gubiti.

Ovaj mit je nadaleko čuven i poruka koja se njime prenosi opstajavala je sve vreme, usput potkrepljivana svim onim brižnim preporukama, tipa  „Nada poslednja umire“, „Nadaj se i biće dobro na kraju“, „Ne smeš gubiti nadu“, koje su svi bar jednom čuli. Nada da će biti bolje bliska je skoro svim ljudima. Gotovo svaki dan bar jednom pomislimo da će sutra doneti neke bolje okolnosti i pomoći nam da ostvarimo željeno.

Skloni smo postavljanju i velikih i teško dostižnih ciljeva koji često prevazilaze naše kapacitete, pa pošto nam je mogućnost uticaja na njihovo ostvarenje ponekad gotovo nikakva ono što ostaje je da se nadamo, tj pasivno želimo da se nešto promeniu našu koristi i dovede do ostvarenja željenog.

Ta želja koja tinja u nama iako pasivna ima veliku moć. Dok se nadamo mi zapravo ništa ne preduzimamo kako bismo nešto promenili, već verujemo da će krajnji ishod situacije na kraju biti pozitivan. Ta vera u pozitivan ishod je ono što nam pomaže da se nosimo sa neizvesnošću, kao što nam  pomaže i da istrajemo na putu kojim smo krenuli.  Kada okolnosti nisu najpovoljnije, ono što nam može pomoći je upravo nada u bolje sutra.

Nada ljudima daje snagu jer iako opažaju da u situaciji u kojoj se nadju postoji realna pretnja zadovoljenju postavljenog cilja, oni veruju da se ona neće ostvariti. Životne situacije ponekad su teške, nepodnošljive i kada ne bi postojala ta vera da će na kraju sve ipak biti u redu, verovatno i ne bismo izdržali.  To su sve one situacije u kojima su ugrožene najveće vrednosti u životu (zdravlje, porodica, emocionalna veza, egzistencija…).

Budući da su sve one ključne, kada su ugrožene, postoji opasnost da bi bez nade osoba zapala u očaj i beznađe. Kako bi se izbegla ovakva neprijatna stanja podrška drugih pojedincu je od velike pomoći tada.

Podrška pomaže i da se održi nada jer za razliku od očajavanja koje sa sobom nosi poricanje neprijatne realnosti, u nadanju je slika tačnija uz postojanje duboke vere da će se stvarnost ipak promeniti na bolje.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

Jelena Dragičević Berat,
TA psihoterapeut
Kontakt: savetpsihologa@gmail.com
kontakt telefon: 065 3030120

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here