Saveti za kupovinu i korišćenje motorne testere

0
1992

Ukoliko ste se odlučili za kupovinu motorne testere, verovatno već znate da rukujete ovim alatom, a čak i ukoliko je ovo vaš prvi susret sa njim, sigurni smo da vam je jasno da bi trebalo da pročitate više o tome kako se njome rukuje i koristi, pre svega zbog bezbednosti. Čak i najiskusnijim drvosečama se desi da naprave grešku zbog koje može doći do ozbiljnih povreda.

Prilikom kupovine motorne testere takođe moramo uzeti nekoliko faktora u obzir, te je pogodno biti dobro informisan o načinu rukovanja testerom i drugim stvarima. U nastavku teksta navešćemo savete za kupovinu i korišćenje motorne testere, kako biste bezbedno rukovali ovim alatom. 

Kupite motornu testeru od proizvođača koji nudi garanciju i kvalitet

Kada kupujete motorne testere za različite poslove prvo na šta trebate obratiti pažnju je kvalitet. U ovom slučaju, teži proizvod ukazuje na to da je izrađen od kvalitetnijeg materijala, zbog komponenti koji se ugrađuju u kućište motorne testere. 

Ovo kućište je previđeno za profesionalne korisnike i najčešće je izrađeno od legure magnezijuma, a osigurava bolje hlađenje mašine.

Shodno time, proizvođač koji nudi garanciju za svoj proizvod je uvek bolji izbor, jer pruža određenu sigurnost od habanja i trošenja za vremenski period određen garantnim listom.

Izaberite model motorne testere sa odgovarajućom snagom motora

U zavisnosti od posla koji planirate da obavite, zavisi i snaga motora koja vam je potrebna. Savetuje se da uvek uzmete motornu testeru za nijansu jačih performansi od onih koji vam trenutno trebaju, jer ne možete znati za šta će vam zatrebati ovaj alat u periodu pred vama. 

Snaga motora testere na benzin izražena je u konjskoj snazi (KS) ili kilovatima (KW), a optimalna snaga koja vam je potrebna se kreće od 3 KS.

Obratite pažnju na dužinu vodilice

Tehničko pravilo za primenu lančanih testera u šumarstvu propisuje da vodilica iliti “mač” testere ne sme dodirivati zemlju, dok alat leži slobodno na podlozi. 

Pogrešno je voditi se mišlju da je duža vodilica bolji izbor, jer ukoliko pogrešite možete otežati sebi obavljanje posla ili testera neće raditi na način na koji bi trebala.

Preporučljivo je izabrati model motorne testere koji je lakši sa kraćom vodilicom, premda ne postoji jedinstveno merilo. Prilikom kupovine motorne testere potrebno je povesti se ukupnim karakteristikama prilagođenim vašim potrebama.  

Poštujte mere bezbednosti kada rukujete motornom testerom 

Motorna testera služi isključivo za seču stabala. Svaki pokušaj da vodilicom testere presečete nešto drugo može se završiti sa ozbiljnim povredama, zato morate biti maksimalno oprezni i poštovati mere bezbednosti.

Naoštrite lanac vodilice

Prvo proverite da li je lanac adekvatno zategnut, ni previše ni premalo. Nemojte zatezati lanac odmah nakon seče, jer je tada još uvek vruć i prezategnut. Sačekajte da se ohladi, a ujedno ćete i vi uzeti neophodan predah. 

Nakon što se namestili lanac, proverite da li je dovoljno dobro naošten. Tup lanac puno će se brže trošiti, što može dovesti do oštećenja i povreda tokom rada. Imajte u vidu da ukoliko lancem zakačite kamen ili drugi oštar predmet, lanac postaje praktično beskoristan i potebno je ponovo ga naoštriti ili zameniti.  

Znaćete da se lanac istupio ukoliko stvara dim tokom seče ili je potrebno da vršite dodatan pritisak da bi “zagrizao” stablo. 

Da biste naoštrili lanac potrebni su vam okrugla i ravna turpija, šablon za oštrenje, alat za čišćenje žleba i držač za panjeve na kojem ćete staviti vodilicu, a zatim turpijajte prema upustvima za turpijanje. Pre toga dobro očistite lanac i vodilicu od ostataka drveća.

Veoma je važno da motorna testera bude stabilna dok oštrite lanac.

Pravilno držite motornu testeru tokom sečenja

Prilikom seče stabala čvrsto držite testeru obema rukama, tako da vam palac i prsti obuhvataju oba rukohvata. 

Jak stisak pomoći će vam da zadržite kontrolu nad testerom, u slučaju da odskoči usled povratne sile. Potrebno je da rukohvati budu suvi, bez mrlja od ulja, goriva ili bilo čega što bi pomoglo da vaši prsti skliznu tokom rada. 

Levu nogu isturite ispred desne, držite leđa uspravno, savijte se u kolenima, testeru držite uz telo i pobrinite se da nema nikakvih prepreka oko vas u krugu od barem 3 metra dok rukujete motornom testerom.

Držite se opštih mera predostrožnosti

Da bi rukovanje ovim alatom bilo sigurno po vas, nemojte ga koristiti kada ste umorni i ako ste pod uticajem alkohola ili lekova. Koristite zaštitnu opremu za maksimalnu bezbednost u koju spadaju šlem, duge pantalone, rukavice kao i zaštita za oči i uši. 

Odabirom odgovarajuće motorne testere, njenim pravilnim rukovanjem i poštovanjem opštih mera bezbednosti, obezbedićete sebi maksimalnu sigurnost prilikom seče stabala

(Sandra Stanojković)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here