Šta se krije iza protesta protiv seče šuma na Fruškoj gori?!

0
2353

Za danas je najavljen protest ispred sedišta preduzeća koje upravlja Nacionalnim parkom Fruška Gora. Ali, pitanje koje postavljaju neki beogradski mediji je – šta se iza svega toga krije?

O čemu se radi?

Pojedini beogradski mediji krenuli su, tragom najave o protestu, u istraživanje o čemu se tu zapravo radi, koji su razlozi za održavanje tog skupa, te ko stoji iza organizacije čitave kampanje koja se već neko vreme odvija.

Kako se navodi, po društvenim mrežama šire se parole tipa: „Zaustavimo varvare sa motornim testerama koji pustoše Frušku goru!„, „Banditi seku šumu da bi napunili svoje džepove!„, pišu „Novosti“ koje navode da se praćenjem tih grupa na društvenim mrežama primećuje da „iza kukanja i naricanja nad propašću nacionalnog parka“, te poziva na pobunu koji slede, nema niti jednog u struci utemeljenog argumenta koji bi takve optužbe potkrepio.

Kako se navodi dalje u tekstu, građani okupljeni u tim grupama u potpunosti ignorišu mišljenja inženjera šumarstva i zaštite životne sredine, a svaki glas struke koji odskače od njihovih postavki tumače kao izraz nekakve velike zavere.

Novosti“ prenose da su upravo inženjeri, šumari, zaštitari i čuvari za 60 godina postojanja ovog nacionalnog parka utrostručili ukupnu drvnu masu, očuvali zaštićena područja i doprineli razvoju turizma na ovoj planini.

U narativu koji se kreira, lako je plasirati fotografije naslaganih debala pored nekog šumskog puta i to prozvati ekocidom, ali se nikada neće spomenuti nešto poput šumske osnove, plana, sanitarne seče, starosti stabala ili činjenice da svako pojedinačno posečeno deblo ima oznaku. No, možda najvažnije od svega, redovna planska seča je deo procesa zanavljanja i podmlađivanja šume„, ističe se u tekstu.

S druge strane, celokupnu „pobunu“, smatraju mediji, trebalo bi staviti u funkciju šire, „destruktivne političke akcije koja se odvija u našoj državi„, odnosno da priče o pobuni na Fruškoj gori poslednjih meseci dobijaju sve više prostora za senzacionalističko plasiranje svojih paušalnih tvrdnji. neki beogradski mediji su zatim naveli i da je u pitanju „smišljena instrumentalizacija u cilju mobilizacije šire javnosti oko naizgled nespornih tema kao što je to zaštita životne sredine„.

Navodi se da se iza organizuje pokreta, koji najavljuje protest, „Odbranimo šume Fruške gore“ nalazi izvesna Dragana Arsić.

Ona se, kako se ističe, predstavlja kao ekolog, iako za tako nešto nema nikakvih stručnih kvalifikacija niti znanja. Zatim, pišu mediji, gospođa Arsić „deluje po egzibicionističkom obrascu koji promoviše Marinika Tepić, u kojem se bukom i larmom pokriva odsustvo bilo kakvih ozbiljnijih argumenata ili dokaza za optužbe koje se iznose„.

„Potpuno odvojena od realnosti, samozvana liderka satisfakciju za ulogu korisne budale koju je na sebe prihvatila nalazi u ciničnim obećanjima Dragana Đilasa da će je postaviti na čelo Ministarstva za zaštitu životne sredine“, prenose Večernje novosti, Alo i Srbija danas.

„U svemu tome, panonska lepotica predstavlja samo kusur u džepu Dragana Đilasa i raznih Marinika, koji sa zaštitom životne sredine imaju taman toliko veze koliko i Boško Obradović sa antifašizmom“, zaključuje se u tekstu koji su, povodom najave današnjeg protesta, objavili neki beogradski mediji.

(SMP.online/B92/Novosti)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here