„ŠERIF IZ PEĆINACA“ GLUMI ŽRTVU: Detetu uskratio vrtić, a majku tuži!

0
1742
FOTO: Dragana Rakić

U Osnovnom sudu u Rumi počelo je suđenje Jeleni Mihajlović, majci jednog od deteta koje je diskriminisano i nezakonito stavljeno na listu čekanja u Predškolskoj ustanovi u Pećincima, kako stoji u izveštaju poverenice za rodnu ravnopravnost Brankice Janković i prosvetne inspekcije iz Sremske Mitrovice.

Krivični postupak se vodi po tužbi privatnog tužioca Milorada Pantića Lukija iz Pećinaca zbog produženog krivičnog dela uvrede učinjene putem sredstava javnog informisanja iz člana 170, stav 2 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika.

Za ovo suđenje vlada veliko interesovanje javnosti tako da su ispred suda u znak podrške Jeleni Mihajlović pored građana došli i narodni poslanici Dragana Rakić, Srđan Milivojević, Nebojša Zelenović, učenici Gimnazije u Rumi i aktivisti građanskog pokreta Bravo iz Novog Sada.

Branilac okrivljene advokat Zoran Zvonar nakon održanog ročišta je izjavio da je odbrana predložila pismene dokaze kao i svedoke kojima će se dokazati da Jelena Mihajlović nije izvršila krivično delo koje joj se stavlja na teret.

Jelena, majka jednog od deteta kome je nezakonito uskraćeno pravo da ide u vrtić u koji je godinama pre ovoga išlo, u svojim izjavama za medije nije izjavila ništa što bi bilo uvredljivo ili omalovažavajuće za Milorada Pantića. Sve što je Jelena izjavljivala bilo je u cilju zaštite prava svog deteta kome je pravo da pohađa vrtić najgrublje uskraćeno“, naveo je advokat.

Sudija u ovom predmetu Dragoslav Hajduković nije dozvolio narodnim poslanicima da prisustvuju suđenju, jer je njihovo prisustvo u sudnici tumačio kao „pritisak jedne grane vlasti (zakonodavne) na drugu granu vlasti (sudsku)“. Suđenju je ipak prisustvovalo nekoliko građana, a među njima je bila Marija Srdić iz građanskog pokreta „Bravo“.

Atmosferu u sudnici je karakterisala sveukupna nelagoda, agresivnost advokatice tužitelja, odsustvo onoga koji je podneo tužbu, vidljiva potreba sudije da se oslobodi ovog slučaja što je eksplicitno i rekao uz objašnjenje da u Rumi nije uobičajeno prisustvo javnosti, da je ovo osnovni, a ne specijalni sud, te da za ovoliku pozornost javnosti ne vidi nikakvu potrebu. Čuli smo da će sudija tražiti svoje izuzeće što nam govori da ovaj slučaj izaziva neprijatnost i u lokalnoj sredini i u samom sudu. Jelena Mihajlović se odlično drži na suđenju i veoma je važno da mi kao javnost budemo iz nju i da zajedno sa Jelenom dočekamo pravdu i povratak dece u vrtić“, navela je Srdić.

Građani koji su ispred zgrade rumskog suda svojim prisustvom pružili podršku Jeleni Mihajlović, smatraju da je Milorad Pantić Luki, izbacivač dece iz vrtića iz Pećinaca, odlučio da glumi žrtvu i tuži Jelenu. Po njihovom mišljenju, ovu tužbu vide kao nastavak pretnji i progona kojima su Jelena i njen suprug Slobodan Mihajlović godinama izloženi od strane Pantića  u Pećincima.

Posebno je bila dirljiva podrška koju je Jelena dobila od gimnazijalaca iz Rume. Kako saznajemo, učenici su se sami organizovali i došli da podrže Jelenu i požele joj da se odbrani od tužbe.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(P. D. / M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here