Sezonsko konzumiranje namirnica

0
2276

Kako se menjaju godišnja doba, tako trebaju da se menjaju i namirnice na našoj trpezi. Svakoga dana donosimo izbor šta ćemo uneti u svoj organizam.

PIŠE: Snežana Simić, nutricionista – dijetetičar

Veoma bitna odluka je da li ćemo kupiti sveže namirnice od prodavca na pijaci čije poreklo znamo ili u nekom od mnogobrojnih supermarketa koji dobijaju voće i povrće iz raznih krajeva sveta.

Zašto je konzumiranje sezonskih namirnica dobro?

Jednostavno, takva hrana je ukusnija, a naravno i svežija jer namirnica nije morala da proputuje pola planete kako bi stigla do vas. Treba imati na umu da sezonsko voće i povrće se bere kada prirodno sazri, pa je samim tim ukusnije i ima veću nutritivnu vrednost. Poznato je da namirnice koje dugo stoje, osiromašuju u nekim antioksidantima i vitaminima.

Takođe kupovina sezonskih namirnica je dobra i po vaš budžet, jer je po pravilu voće i povrće kojeg ima u izobilju jeftinije. Naravno zdravije su i zbog toga što se za njihovo uzgajanje koristi manje pesticida i ostalih hemijskih supstanci.

Konzumiranje sezonskih namirnica prija našem organizmu. U toku zimskog perioda se najviše od voća koristi citrusno, što je i našem organizmu potrebno zbog obilja vitamina C, a to je period gripa i prehlada. U toku leta nam više prija lagana hrana i puno salata, a tada je sezona paradajza, krastavca i voća i povrća koji su bogati beta karotenom, što pomaže koži da se zaštiti od sunca.

Šta treba jesti u toku jeseni?

Kada nastupi jesen, tada se na trpezi od voća trebaju naći jabuke, kruške, šljive, grožđe. Kasnije , u novembru, prelazi se na citrusno voće. Od povrća se preporučuje paprika, kupus, bundeva, tikvice, špargla, feferone, kelj, cvekla, brokoli, spanać, patlidžan, šargarepa.

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar
Kontakt: simicsnezana022@hotmail.rs
kontakt telefon: 060 1403050

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here