Skup bivših pripadnika 453. BRIGADE u mitrovačkoj kasarni

0
545

U kasarni „Boško Paljkovljević Pinki“ u Sremskoj Mitrovici održan je skup bivših pripadnika 453. brigade koja je od svog osnivanja pa do rasformiranja bila stacionirana u upravo u ovom vojnom objektu. Inače, 453. brigada nastavila je tradicije II vojvođanske bigade koje je formirana u Bosni u Manstiru Tavna u aprilu 1943. godine.

Druga vojvođanska brigada od svog osnivanja, pa do završetka rata je prošla borbeni put od Bosne pa sve do Celja u Sloveniji. O borbenom putu brigade govorio je potpukovnik i član organizacionog odbora Sava Grujičić, koji je i podpredsednik SUBNOR-a Sremske Mitrovice.

Sve prisutne pozdravio je predsednik organizacionog odbora 453. brigade zastavnik Bora Jovanov koji je uložio puno truda i rada da ova lepa manifestacija postoji već tradicionalno svake godine. U Organizacionom odbru bili su i zastavnik Jovanovski Đore i rezervni potpukovnik Sava Grujičić.

Prisutnima se obratio general Simić i  pukovnik Srećko Mihajlović jedna od poslednjih komadanta 453. brigade. Ispred domaćina komande kasarne „Boško Paljkovljevič Pinki“ obratio se kapetan Jovanović. 

Prijatno druženje sećanje i evociranje uspomena preko 60 bivših pripadnika obeležilo je ovaj susret. Na susretu je došlo do ideje da se uradi monografija 453. brigade. Ideja je potekla od potpukovnika Save Grujićića, a general Simić i pukovnik Srećko Mihajlović su podržali ovu ideju.

Ovo je početna ideja i početak osnivanja organizacionog odbora za izdavanje mohografije brigade, rekao je general Simić, a Jovica Stević lokalni istoričar i prijatelj brigade, obećao je stručnu i svu ostalu pomoć za prikupljanje, obradu i pisanje monografije.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here