Šta je LCHF dijeta?

0
2435

Šta je LCHF dijeta?

Ovaj naziv je skraćenica za Low Carb High Fat dijetu,odnosno ishranu u kojoj je smanjen unos ugljenih hidrata, a povećane količine masti. Poslednju deceniju, vladalo je mišljenje kako masti nisu dobre za nas i da su one osnovni razlog za dobijanje suvišnih kilograma. Međutim polako se ovo uverenje menja i dolazi se do zaključka da se glavni krivci ugljeni hidrati.

Kome se preporučuje ova dijeta?

LSHF dijeta je dobar izbor za dijabetičare. Pokazalo se da unos namirnica sa niskim glikemijskim indeksom vodi ka stabilizovanju šećera u krvi, dovodi do porasta dobrog, a smanjenje lošeg holesterola.

Kada se ugljeni hidrati unesu u organizam, oni se razlažu do prostih šećera, koji kada dospeju u krv podižu nivo šećera. U organizmu zdravog čoveka, insulin se brine za vraćanje nivoa šećera u krvi u normalu. Međutim pošto telo dijabetičara ne proizvodi insulin ili ga ima u veoma maloj količini, kada se unesu ugljeni hidrati, nastaje problem. Naravno, dijabetičari koriste lekove ili primaju insulin, ali treba imati u vidu da ishrana čini veliki deo u kontroli dijabetesa.

Šta je prema LCHF dijeti dozvoljeno jesti?

Dozvoljen je onos mesa(goveđe,teleće, pileće, ćureće), sve vrste ribe, jaja, prirodne masti i ulja. Poželjno je hranu pripremati na kokosovom i maslinovom ulju. U ovoj dijeti, glavni izvor ugljenih hidrata je povrće. Preporučuje se da se na jelovniku nađu kupus, karfiol, spanać, brokoli, kelj, tikvice, krastavac, paradajz, špargla, blitva, paprika. Ukoliko vodite aktivan život, odnosno bavite se nekim sportom ili vaš posao zahteva više energije, dodatne izvore ugljenih hidrata možete da unesete putem ovsene kaše, kinoe i integralnog pirinča.

Šta treba izbegavati?

Kao što možete i pretpostaviti, svu hranu koja sadrži šećer( kolače, slatkiše, gazirane sokove, kao i one iz tetrepaka, musli iz kutije. Takođe i beli pirinač, pastu, hleb. Takođe se smatra da je voće puno šećera, pa ni sa njim ne treba preterivati i treba ga pažljivo izabrati. Najbolje je jesti jabuke, šljive, breskve, a treba izbegavati banane, grožđe, mango, ananas.

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar
Kontakt: simicsnezana022@hotmail.rs
kontakt telefon: 060 1403050

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here